Menu

Corona: besmettingen bij huisdieren

Terug naar Actualiteit
Hoewel het nog niet met zekerheid vastgesteld kon worden, is het COVID-19 of SARS-CoV2 virus waarschijnlijk vanuit vleermuizen naar mensen overgegaan, al dan niet via een andere diersoort. Deze tussengastheer is vermoedelijk ook een wild dier.

Els Goossens, studiedienst Boerenbond, adviseur Diergeneeskunde

In China worden wilde dieren of delen ervan gretig geconsumeerd, al dan niet omwille van vermeende geneeskundige krachten.

Wetenschappers zijn het er ook over eens, dat sinds de eerste verspreiding in de Chinese stad Wuhan, dieren geen rol meer spelen in de pandemie. Het is het reis- en samenscholingsgedrag van mensen dat de wereldwijde verspreiding in de hand werkte. Het nieuwe coronavirus is ook extreem besmettelijk, via microdruppels die vrijkomen bij hoesten en niezen.

Huisdieren in nauw contact met hun besmette eigenaars, kunnen ook besmet geraken door het virus. Bij honden geeft dit geen ziekte, maar het virus is sinds februari wel al enkele keren aangetroffen bij katten en katachtigen met koorts en longproblemen. Verschillende onderzoeksinstituten hebben ondertussen ook al infectieproeven uitgevoerd bij diverse diersoorten.

Vleermuizen, katten en fretten blijken gevoelig voor het virus. Het virus kan vermenigvuldigen in de luchtwegen van deze dieren. Besmette katten en fretten kunnen het virus doorgeven aan elkaar (en vermoedelijk ook aan mensen). Niet alle katten of fretten die het virus toegediend kregen, ontwikkelden ziektesymptomen. De dieren genazen meestal vlot.

Corona geen vat op landbouwdieren

Varkens en pluimvee, die nochtans elk hun eigen coronavirussen hebben, konden niet besmet worden met het COVID-19-virus en kunnen het virus niet verder doorgeven.

Algemeen kon besloten worden dat huisdieren van besmette personen, mee in quarantaine moeten, en dat het aangeraden is om, als je zelf verdacht bent van corona, de nodige hygiƫnemaatregelen en de nodige afstand tot je huisdieren te houden.

De FOD Volksgezondheid en het FAVV hebben meteen ook een werkgroep opgericht die het risico van verspreiding van het corona-virus via dieren inschat. Deze werkgroep, bestaande uit virologen en expert-dierenartsen, buigt zich - onafhankelijk van de andere werkgroepen - over vragen van dierenartsen en huisdiereigenaars. Meer informatie op de website van het FAVV.

Deel deze pagina: 

Meer informatie