In de zomer- en oogstmaanden is er een grote drukte op het platteland. Landbouwvoertuigen, fietsers en wandelaars moeten er in veiligheid samen kunnen werken en bewegen. Boerenbond lanceert een sensibiliseringscampagne.

Het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen is (gelukkig) beperkt, maar elk ongeval is er een te veel. “Centraal in dit project staat wederzijds respect”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

“Zo helpt het als fietsers begrijpen dat landbouwers aan het werk zijn en zich zo efficiënt mogelijk willen verplaatsen. Maar tractorbestuurders moeten zich ook realiseren dat wielertoeristen er graag de vaart inhouden.”

Boerenbond zal werk maken van sensibiliseringsacties naar zijn eigen achterban, de bestuurders van landbouwvoertuigen. Speerpunten daarbij zijn snelheid in dorpskernen, omvang van machines, dubbel gebruik van verkavelings- en veldwegen, modder op de weg en gsm-gebruik achter het stuur. Zeker dat laatste kan nog veiliger.

Ideaal is niet bellen achter het stuur. Moet het toch, doe dat dan veilig én kwalitatief. Daarom omvat het project een specifieke actie rond handsfree bellen, waarbij enkele Boerenbondleden diverse ‘oortjes’ zullen testen.

Wederzijds respect

“Bij het brede publiek vragen we respect voor onze economische activiteiten op de weg en willen we sensibiliseren over de gevaren van het landbouwverkeer, zoals het ‘uitzwenken’ van gekoppelde machines zoals een ploeg. Met concrete tips willen we het aantal gevaarlijke situaties beperken”, aldus voorzitter Ceyssens.

Je leest er hier alles over.