Campagne ‘Modder op de weg’ (update)

9 december 2021

De campagne ‘Modder op de weg’ zorgde in enkele streken voor wat ophef omtrent bepaalde situaties. Het meldpunt zorgde ervoor dat weggebruikers lieten weten dat landbouwers niet altijd verkeersborden plaatsen en niet altijd de rijbaan kuisen. Daarentegen meldden landbouwers dat de weggebruiker ongeduldig is en dat de brandweer de weg komt reinigen terwijl ze nog op het land aan het werken zijn. De gouverneur geeft aan dat dit uiteraard de bedoeling niet is. “We willen niet met modder gooien naar elkaar, respect is de basis en komt de verkeersveiligheid ten goede”, aldus gouverneur Carl Decaluwé.

Daarom zette hij het correcte gedrag nog even op een rij:

  • Staat het verkeersbord om te wijzen op modder op de weg? Check!
  • Is de landbouwer nog bezig met zijn werkzaamheden? Check!
  • De weggebruiker past de rijstijl aan en rijdt voorzichtig voorbij. Check!
  • De landbouwer reinigt de weg na het beëindigen van de werken. Check!

De campagne bracht ook verschillende scenario’s in beeld via filmpjes om zowel weggebruiker als landbouwer te sensibiliseren over het correcte gedrag in elk van de scenario’s:

Daarnaast maakte de gouverneur van de gelegenheid gebruik om de lokale besturen nog eens te wijzen op de good practice vanuit sommige gemeentelijke diensten. Bijvoorbeeld, bij grotere werken naast grotere wegen die een groter risico met zicht meebrengen, de baan volledig afsluiten en een wegomlegging voorzien via een politieverordening.