Minister Brouns bespreekt actua op Limburgs fruitbedrijf Peeters

25 augustus 2022

Minister Jo Brouns bezocht woensdagmiddag het fruitbedrijf Peeters in Nieuwerkerken. Daar werken een 35-tal seizoenarbeiders in de appel- en perenteelt. De actualiteit werd er besproken, onder meer met Chris Botterman, hoofd Sociale Zaken bij Boerenbond.

Met 1 000 vaste medewerkers in de fruitteelt is dat aantal in ons land in vergelijking met 2004 verdubbeld. Daarnaast zijn er nog eens circa 30 000 seizoenarbeiders, hard- en zachtfruit samen. Dat is bijna de helft van alle seizoenarbeiders (65 000).  

Het fruitbedrijf van Erwin Peeters en Ine Velaerts ligt in Nieuwerkerken. Er worden 35 ha peren en 24 ha appelen geoogst. 35 seizoenarbeiders zijn er actief: 20 Polen en 15 Oekraïners. “We stellen inderdaad vast dat het aantal Poolse seizoenarbeiders afneemt”, stelt Chris Botterman.

“De grote economische groei in Polen doet daar de lonen stijgen. Het aantal Roemenen als Bulgaren stijgt dan weer.” Er zijn ook weer meer seizoenarbeiders uit Zuid-Europa actief.

Bijzonder beschermingsstatuut

In de tuinbouw werken sinds 2021 ook weer seizoenarbeiders van buiten de EU. “Dat jaar, nog voor de Russische invasie en oorlog, werden 1 800 arbeidskaarten aan Oekraïners uitgereikt. Door het bijzonder beschermingsstatuut kunnen zij onmiddellijk werken zonder arbeidskaart. Maar iemand die verleden jaar al heeft gewerkt, in bijvoorbeeld Polen of Duitsland, moet in dat land wel bescherming aanvragen. In België kan dat niet. Voor deze groep moet er ook een arbeidskaart B worden aangevraagd.” Half augustus waren al 2.000 arbeidskaarten afgeleverd, waarvan 1.500 aan Oekraïners.

Door verschillende actoren, onder meer door Boerenbond, worden initiatieven genomen om bedrijfsleiders (en arbeiders) op verschillende vlakken bij die seizoensarbeid te helpen. “Samen met de CM maakten we een aantal fiches gemaakt met betrekking tot gezondheidszorgen. Die zijn vertaald in Engels, Pools, Roemeens, Bulgaars…”

Je vindt er antwoorden op vragen, zoals: waar vind ik een huisarts?, waar vind ik medicatie?, waar kan ik terecht voor dringende medische hulp?,  kan ik zo maar terecht in een ziekenhuis?... Deze fiches werden bij alle werkgevers in Vlaanderen gespreid.

Voor de teelten waar heel wat seizoenarbeiders werken, werden ook fiches gemaakt over ‘veilig werken’. Dit gebeurde in overleg met Prevent Agri. Deze info werd ook vertaald en verspreid.

Meer seizoenarbeiders aantrekken

“Tenslotte werd per deelsector een informatiefolder gemaakt om meer seizoenarbeiders in Vlaanderen aan te trekken Met de VDAB voor werklozen, werkzoekenden, leefloontrekkers…, in Wallonië met Forem, in Brussel met Actiris, in de hele Europese Unie met Eures”, aldus Chris Botterman.

Er bestaan plannen om volgend jaar gelijkaardige initiatieven te nemen rond vrije tijdsbesteding en de omgang tussen bedrijfsleider en seizoenarbeiders.

Meer informatie over seizoenarbeid vind je ook via deze link.

Bron: Boerenbond.

 

dfd
dfd