Menu

Brief aan de consument

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Vorige week brak het zoveelste voedselschandaal los: het Veviba-dossier. Grootschalige vleesfraude in de slachthuis- en vleesverwerkende sector waarbij uit puur winstbejag gesjoemeld werd met ons voedsel. Wij waren verbijsterd en kwaad, samen met onze veehouders want zij worden nog maar eens en onterecht meegesleurd in een schandaalsfeer waar zij niks mee te maken hebben. Meer dan terecht waren ook jullie, onze consumenten, verontwaardigd. Voedselfraude is altijd en overal onaanvaardbaar. Ongetwijfeld hebben sommigen onder jullie deze week een stukje rundvlees minder gegeten of beslist om vlees aan de kant te laten. Dat is bijzonder jammer. Want vlees vormt nog altijd een belangrijk onderdeel van een gevarieerd, evenwichtig dieet en ons Belgisch rundvlees is van topkwaliteit.

"Ons Belgisch rundvlees is van topkwaliteit"

Gekweekt door vleesveehouders die elke dag opnieuw hun dieren met zorg omringen en met de overtuiging een smakelijk, gezond en veilig stukje vlees aan de consument aan te bieden. Dieren die ons platteland helpen opfleuren door onze valleigebieden te begrazen en de vele reststromen uit onze voeding in malse biefstuk om te zetten. Ik hoop en vraag jullie het vertrouwen in ons Belgisch vlees, en rundvlees in het bijzonder, niet te verliezen. Want dat zou tot gevolg hebben dat onze veehouders echt de rekening betalen van de scrupuleuze handelingen van andere schakels in de keten. Dat verdienen ze niet!

"Jij kan als consument meehelpen"

Dit is een schandaal te veel. Het is nu echt wel genoeg geweest! Verandering is nodig en ook jij kan daar als consument aan meehelpen.  

Een eerste stap is bewuster kopen in plaats van blindelings de dorpel van het grootwarenhuis plat te lopen. Verder niet zomaar uit automatisme naar het goedkoopste grijpen of de kar vlug vlug overvol laden om nadien een deel weg te gooien. Kijk ook eens rond en denk na, neem je tijd, varieer, combineer, koop ingrediƫnten en bereid zelf eens meer. Hoe minder verwerkt en hoe minder verschillende behandelingen, hoe puurder en veiliger. Het zal ook meer voldoening geven wanneer je een maaltijd op tafel zet voor je gezin of vrienden.

Stap ook eens de gewone slagerij/groentewinkel/bakkerij/hoevewinkel in je buurt of dorp binnen zodat je bewust niet de almacht geeft aan de grootwarenhuizen.

Kies voor kwaliteitsproducten en je dieet, je gezondheid, je welzijn en welgevoelen zal er wel bij varen. Back to basics!

De boer wordt zo terug trots op zijn producten die meer zichtbaar in het rek liggen en zal zich daardoor nog meer inspannen om voor jou een product van topkwaliteit te produceren.

Waardeer samen met ons - voedselproducenten- opnieuw datgene dat zo evident geworden is dat het bijna banaal is: ons dagelijks voedsel. Met een sterkere band tussen boer en consument zullen we er beiden wel bij varen. Wij zullen ons alvast elke dag opnieuw blijven inzetten om te zorgen dat jullie, consumenten, kunnen blijven genieten van een ruim aanbod aan kwaliteitsproducten.

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond
Michiel Deroo, vleesveehouder en voorzitter vleesveehouders Boerenbond

 

Deel deze pagina: