Boerenbond lanceert met de campagne ‘Platteland met stem’ een krachtig initiatief om de stem van de boer te laten weerklinken in heel Vlaanderen. Deze campagne, die aansluit op onze eerdere campagne ‘Zet de boer niet botweg aan de kant’, rollen we in aanloop naar de verkiezingen op zondag 9 juni met verschillende activiteiten en initiatieven uit om de belangen van onze land- en tuinbouwers te behartigen én te onderstrepen.

Politiek memorandum

Een belangrijk onderdeel van de campagne omvat het overhandigen van een politiek memorandum aan de beleidsmakers. Dit memorandum belicht de specifieke behoeften en zorgen van de boeren en tuinders en pleit uitgebreid voor beleidsmaatregelen die hun belangen ondersteunen. 

Verder vindt in mei een groot verkiezingsdebat met politieke kopstukken plaats om de land- en tuinbouwthema’s en standpunten onder de aandacht te brengen. Daarnaast wordt een uitgebreide socialemediacampagne gelanceerd om de boodschap van deze campagne te verspreiden en een breed publiek te bereiken. 

Aan de kopstukken van de zeven belangrijkste partijen in Vlaanderen worden heikele landbouwthema’s voorgelegd. Wat zij daarover denken, komt ook in korte video’s aan bod. Zo kan jij ook je mening vormen hoe de politieke kopstukken en hun partijen denken over de voornaamste landbouwthema’s.

Daar zorgt de boer voor

In de komende weken zullen in het Vlaamse landschap ook grote borden met de tekst ‘Daar zorgt de boer voor’ verschijnen, met een verwijzing naar alle sectoren. Deze borden worden bakens in het Vlaamse landschap en zullen het belang van de land- en tuinbouw voor onze samenleving visualiseren. Vanaf half mei worden deze borden aangevuld met een extra boodschap gericht aan het politieke niveau: ‘Boeren zorgen voor uw eten, stem voor hun toekomst’. 

“Boeren zorgen voor uw eten, stem voor hun toekomst.”

Daarnaast worden groene stickers met het omgekeerde bot-logo van de campagne #botweg verspreid onder onze bedrijfsgildes om toe te voegen op verkiezingsborden van politieke kandidaten die geplaatst worden bij onze leden, als symbool van steun voor onze land- en tuinbouwers. Wie zelf ook zo’n sticker met een omgekeerde bot – om te plakken op affiches van verkiezingskandidaten - wil aanvragen, kan hiervoor terecht bij de provinciale kantoren.

Sticker met omgekeerde bot

Politieke kandidaten die vragen om verkiezingsborden te plaatsen in weides of velden van onze leden, moedigen we aan om ook publiekelijk steun te betuigen door een omgekeerde bot-sticker op hun affiches te kleven. Een krachtig signaal als erkenning en steun voor de belangen van onze boeren en tuinders onder het motto ‘Uw bord in mijn wei? Enkel met een sticker erbij!’