Boerenprotest in Hansbeke

4 november 2021

Op vrijdag 29 oktober kwamen enkele tientallen landbouwers samen in Hansbeke, een deelgemeente van de stad Deinze, om te protesteren tegen enkele initiatieven van de stad. Met slogans als No farmers, no food, no future en ‘Hier groeit de zuurstof van morgen’ protesteerden ze tegen het beleid van de stad, die de laatste decennia al heel wat landbouwgrond heeft afgenomen.

RUP Voorde-Kouterken

De concrete aanleiding voor de actie was de herziening van de plannen voor Voorde-Kouterken, een mooi landbouwgebied aan de rand van Hansbeke. In deze plannen staan initiatieven om het koutergebied te schrappen, wat tegen de wil van de lokale landbouwers is. Dit gebied moet namelijk gevrijwaard blijven en de vrees bestaat dat een herziening de deuren openzet voor bebossing en natuurontwikkeling.

Daarnaast werden ook andere initiatieven van Deinze aan de kaak gesteld. Zo is er een aanvraag binnengekomen om 25 ha aan de rand van het stadscentrum te bebossen. De stad wil daarnaast ook 42.500 bomen planten (één boom per inwoner) langs diverse wegen. Tot slot is er ook het project Seine-Schelde, waarbij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 500 ha natuur wil ontwikkelen in het valleigebied Leie-Schelde.

Op het boerenprotest waren enkele schepenen van Deinze present. Ze verzekerden de aanwezigen dat de plannen zullen worden herbekeken. Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Boerenprotest
Foto's: © Marc Bauwens