Menu

Boerennatuur Vlaanderen verbindt boeren en natuur

Terug naar Actualiteit
Regio: 
Boerennatuur Vlaanderen is de organisatie die boeren en natuur verbindt. Bij ons kan je terecht voor alles wat te maken heeft met landschap, biodiversiteit, bodem en water.

Maarten Raman, Boerennatuur Vlaanderen

We werken concrete initiateven uit waarbij landschapsbeheer op een economisch verantwoorde manier mee kan worden opgenomen in de bedrijfsvoering. Waar we de voorbije jaren voornamelijk werkten met groepen van landbouwers (agrobeheergroepen) trekken we onze werking het laatste jaar meer open zodat ook individuele boeren een beroep kunnen doen op onze expertise, bijvoorbeeld voor een advies op maat.

Missie van Boerennatuur Vlaanderen

Als eerste werkt Boerennatuur Vlaanderen aan een landbouw in Vlaanderen die een positieve impact heeft op natuur, milieu en klimaat én daarenboven economisch rendabel is. Zo verenigen en ondersteunen wij alle landbouwers die hieraan willen meewerken. We stimuleren hen om samen te werken met collega’s en andere actoren. Want samen sta je sterk en gedeelde kennis is goud waard! We initiëren haalbare en innovatieve systeembenaderingen die bijdragen tot een duurzamere landbouwsector en multifunctioneel landgebruik. Ten slotte bouwen we een expertisecentrum uit als basis voor onze adviesverlening en dragen bij tot beleidsontwikkeling die de implementatie van agro-ecologische praktijken faciliteert.

In Oost-Vlaanderen kan je een beroep doen op volgende medewerkers:

Mathias D’Hooghe (33 jaar): “Al iets meer dan 10 jaar ben ik aan de slag bij Boerennatuur Vlaanderen. Als regiocoördinator heb ik een zeer gevarieerde job waarbij ik vaak op het terrein ben en in gesprek ga met landbouwers. Dit om de verschillende mogelijkheden over landschapsbeheer op het bedrijf te bekijken. Ik vind het altijd fijn dat landbouwers, ondanks hun druk werkschema, tijd vrijmaken om te bekijken hoe ze bijvoorbeeld bloemenranden kunnen integreren in hun bedrijf.

Mijn ouders en broer hebben een modern melkveebedrijf waar ik op drukke momenten af en toe eens meehelp. Dat helpt me om de vragen en noden vanuit de landbouwsector beter te begrijpen.”

Maarten Raman (31 jaar): “Ondertussen werk ik 4 jaar bij Boerennatuur Vlaanderen. Ik ben begonnen tijdens de watercrisis van 2017. Via mijn werk wil ik landbouwers de voordelen laten inzien van agrarisch waterbeheer. In mijn opleiding agro- & biotechnologie heb ik uitgebreid het belang van water voor zowel de landbouw als de natuursector mogen bestuderen. Via agrarisch waterbeheer beheert de landbouwer veel beter het waterpeil van zijn percelen. Hierdoor kan de omliggende natuur en landbouwer hier ook mee van genieten. Op vraag van de landbouwers scan ik het bedrijf af op zoek naar locaties waar maatregelen genomen kunnen worden. Door de vier opeenvolgende droge jaren beseffen ook land- en tuinbouwers dat water het nieuwe goud is, zelfs al valt het bij momenten met bakken uit de lucht."

Wil je ons beter leren kennen? Neem dan eens een kijkje op onze website of op onze Facebookpagina!

Heb je concrete vragen? Neem dan gerust contact op, we helpen je steeds verder met de glimlach.

Ben je landbouwer en ben je actief bezig om het landschap om en rond je bedrijf te versterken? Heb je een hart voor natuur, milieu en landschap? Of wil je gericht advies over je mogelijkheden? Sluit je dan gratis aan bij Boerennatuur Vlaanderen!

 

Meer informatie

Regio: