Menu

Boerenbond steunt eis om everzwijnpopulatie terug te dringen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en ondervoorzitter Georges Van Keerberghen namen deel aan de FWA-manifestatie in Namen om er hun solidariteit met de Waalse landbouwers uit te drukken. “Onze eisen zijn dezelfde. Een significante reductie van de everzwijnenpopulatie, zowel in Wallonië als in Vlaanderen”, zegt de voorzitter.

De manifestatie georganiseerd door de Waalse landbouworganisatie was een uitdrukkelijke vraag om concrete maatregelen te nemen om de everzwijnenproblematiek aan te pakken. “Het aanpakken van de overpopulatie bij everzwijnen staat al meer dan 10 jaar hoog op onze agenda, maar tot nu toe zonder resultaat. Integendeel, we zien nog steeds een sterke toename van het aantal everzwijnen en als gevolg daarvan ook van de overlast die ze teweeg brengen aan de onze landbouw”, zegt Sonja De Becker.

“Sedert september is daar dan nog de dreiging van Afrikaanse varkenspest bijgekomen, die niet alleen sanitair een enorm risico inhoudt voor de vlaamse varkenssector maar die – ook al is de ziekte gelukkig nog niet op onze bedrijven aanwezig – zware economische gevolgen heeft doordat de prijs voor ons Belgisch varkensvlees een zware klap heeft gekregen.  Wij ondersteunen daarom ten volle de eisen van onze Waalse collega’s: een drastische inperking van de  everzwijnenpopulatie, meer middelen voor bejaging, een goede monitoring en coördinatie.  En vooral ook garanties dat de engagementen die zowel de Vlaamse als de Waalse overheden genomen hebben om de populaties sterk terug te dringen ook effectief tot resultaat leiden."

Ook het Waalse Inter-environnement was aanwezig op de manifestatie van vandaag en ondersteunt – vanuit ecologisch oogpunt – de vraag naar een drastische reductie van de everzwijnenpopulatie.  

Deel deze pagina: