Menu

Boerenbond reageert positief op onderwijshervorming

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Zaterdagmiddag was Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits te gast op de Boerenbondstand voor het dagelijkse landbouwpraatje met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Boerenbond is tevreden met de hervorming van het secundair onderwijs, die gisteren door de Vlaamse regering werd beslist.

Als minister van Onderwijs heeft Hilde Crevits nog steeds een sterke band met de landbouw, onder meer in haar thuisbasis Torhout. In het kader van de nakende hervorming van het secundair onderwijs had Boerenbond op voorhand intens overleg gepleegd met de landbouwscholen, en nadien zijn wensen aan de minister overgemaakt. Onze organisatie had aangedrongen om land- en tuinbouw binnen de acht studiedomeinen als een apart domein te behouden, waardoor duidelijk de specificiteit van het onderwijs in de sector behouden kon worden. Daarnaast werd ook de vraag gesteld om in de derde graad het onderscheid tussen de studierichtingen Plant en Dier te behouden. “We zijn zeer blij met de beslissing van de Vlaamse regering; de minister is volledig ingegaan op onze wensen. Belangrijk is ook dat leerlingen zich na het zesde jaar in een zevende specialisatiejaar kunnen vervolmaken en extra kennis kunnen opdoen”, aldus voorzitter De Becker.

“Ook het duaal leren, waarbij studenten de kans krijgen om wekelijks naast enkele dagen op de schoolbanken ook enkele dagen op de werkvloer een (landbouw)bedrijfservaring op te doen, biedt goede kansen om jongeren beter voor het beroep op te leiden. Zo krijgen we bijvoorbeeld zeer positieve reacties van de 23 leerlingen BuSo-onderwijs die in het kader van duaal leren in de groenaanleg aan de slag zijn.” Volgende stap is de realisatie van het Hoger Beroepsonderwijs (HBO5) in land- en tuinbouw. Eerste stap daarbij was het uitwerken van twaalf beroepskwalificatiedossiers voor productiemedewerkers, teeltoversten en bedrijfsleiders. Deze worden verder doorvertaald naar onderwijskwalificaties.

Volgens minister Crevits moet het onderwijs jongeren vormen die weerbaarder, flexibeler en innovatief zijn. Ze prees ook de goede samenwerking met Boerenbond: “Het is jullie taak om ons aan te zetten om de goede beslissingen voor de land- en tuinbouw te nemen.”

Ook naschoolse vorming, het ‘levenslang leren’, is voor Boerenbond zeer belangrijk. Dat werd geconcretiseerd door de omvorming van de vormingsdienst NCBL tot AgroCampus, dat een volwaardig vormingscentrum moet worden en naschoolse vorming op een hoger niveau moet brengen. Als afsluiter overhandigde voorzitter De Becker een rekenmachine en een Gentse azalea aan de minister.

Meer informatie over de reactie van Boerenbond op de hervorming van het secundair onderwijs, lees je in het persbericht.

Morgen kun je het laatste landbouwpraatje volgen op de Boerenbondstand (1302) in hal 1, deze keer met Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

Deel deze pagina: