Menu

Boerenbond Persprijs 2018 uitgereikt

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Zondagmiddag werden de laureaten van de Boerenbond Persprijs 2018 op Agriflanders in de bloemetjes gezet.

Op de laatste dag van Agriflanders in Gent ontvingen studenten Brent Van Riel en Kevin Clijmans allebei een cheque van duizend euro op de stand van Boerenbond. Beide studenten zijn laureaat van de Boerenbond Persprijs, respectievelijk in de categorie bachelor en master. Met de Boerenbond Persprijs wil Boerenbond de resultaten van wetenschappelijk onderzoek beter bekend maken bij de land- en tuinbouwers. Beide artikels verschenen in Boer&Tuinder van 10 januari.

De Boerenbond Persprijs is een wedstrijd die recent gepromoveerden de kans geeft om de inhoud en besluiten van hun eindverhandeling of proefschrift over een onderwerp dat te maken heeft met land- of tuinbouw in de breedste zin via een artikel bekend te maken in de sector. De prijzen werden uitgereikt door Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Beide studenten ontvingen een cheque van duizend euro, mede dankzij de steun van Agriflanders.

Invloed van boxvulling op uiergezondheid en melkkwaliteit

Brent Van Riel uit Loenhout wint de prijs met zijn artikel ‘Coligetal grootste probleem in diepstrooiselboxen’ (pdf). Het artikel is gebaseerd op zijn bachelorproef die hij schreef voor het behalen van zijn bachelordiploma in de Agro- en Biotechnologie, specialisatie Biotechnologie aan hogeschool Thomas More in Geel. Zijn promotoren waren Lieve Rombouts en Karlien Supré (MCC).

Brents eindwerk bevat een literatuurstudie waarin de samenstelling van melk, de analyses van MCC, uiergezondheid en de verschillende diepstrooisels aan bod komen. Voor het praktische deel werkte hij mee in een Veepeilerproject rond het genoemde thema dat werd opgestart door MCC-Vlaanderen, DGZ en ILVO. Hij verwerkte de resultaten van een enquête bij melkveehouders en kon dankzij een koppeling met de databank van MCC betreffende uiergezondheid en melkkwaliteit de relatie hiervan leggen met het type van strooisel.

Volgens de jury vertrok het artikel van een goede probleemstelling en was het prima gestructureerd en onderbouwd. Brent legde in zijn artikel zeer goed de relatie met de getoonde figuren. In zijn conclusie legt hij duidelijk de link naar de praktijk.

Optimalisatie van elektronische eieren

Kevin Clijmans uit Oud-Turnhout wint de Boerenbond Persprijs voor afgestudeerden met de graad van master. Kevin studeerde af als master of science in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde, afstudeerrichting animal life. Zijn proefschrift ‘Het elektronisch ei. Optimalisatie van de meetapparatuur’ was de basis voor het artikel ‘Het elektronisch ei, een doorbraak voor leghennenhouders’ (pdf). Jos Van Thielen, Bert Driessen, Louis Freson en Sanne Van Beirendonck waren Kevins promotoren.

Het eerste deel van de masterproef van Kevin brengt in een literatuurstudie kennis samen over onder meer eischaalbeschadigingen en hun beïnvloedende factoren en over accelerometers en het kalibreren ervan. Accelerometers zijn toestelletjes die plotse snelheidsveranderingen kunnen registreren. Vervolgens optimaliseerde hij de elektronische eieren, waarin die accelerometers werden ingebouwd, door ze te voorzien van een uitwendig in- en uitschakelsysteem en een oplaadbare batterij. Hij testte ook een alternatief systeem van kalibreren.

De jury was van mening dat Kevin dit erg technische onderwerp in zijn artikel zeer toegankelijk maakte. Hij had heel wat aandacht voor de vormgeving van zijn artikel, onder meer met een grote foto, kaderstukjes en een uitgelichte quote. Hij eindigde zijn artikel met een duidelijk besluit voor leghennenhouders – het elektronisch ei kan hen helpen bij het minimaliseren van eischaalbeschadigingen en het maximaliseren van hun financiële resultaten – en integreerde er een tabel en figuur in. Ook werd de woordspeling in de titel van het artikel geapprecieerd: ‘Het elektronisch ei, een doorbraak voor leghennenhouders’.