Boerenbond klaagt problematische afvoer bermmaaisel aan

25 november 2021

Enige tijd geleden kreeg Boerenbond in West-Vlaanderen verschillende meldingen binnen over bermmaaisel dat lange tijd blijft liggen langsheen een waterloop. De sappen afkomstig van het rottingsproces liepen zomaar de waterloop in. De Vlaamse overheid legt landbouwers een resem regels op voor de opslag van gelijkaardige producten (afdekken, afstand tot de beek, sapopvang …). Boerenbond stelde dat de Vlaamse overheid voor zichzelf veel soepeler omgaat met deze regels.

Boerenbond ontving vanuit Veurne, Koksijde en Gistel meerdere meldingen over rottend bermmaaisel langs polderwaterlopen ter hoogte van de E40. Na navraag bleken deze werken uitgevoerd op vraag van AWV en was er al sprake van rottingssappen die in de beek terechtkwamen. In het kader van het Mestactieplan is het nochtans uiterst belangrijk dit soort puntvervuilingen te vermijden. Rik Dewaele, voorzitter van Bedrijfsgilde Veurne: “Het is ongelofelijk dat het bermmaaisel hier zomaar kon blijven liggen. Wij, de landbouwers, worden bij de minste vervuiling zwaar beboet of krijgen maatregelen opgelegd via het MAP, terwijl de Vlaamse overheid zelf haar eigen regels aan de laars lapt.”

Vanuit Boerenbond werd dit gemeld bij de Mestbank en de betrokken lokale gemeentebesturen. Er werd aangegeven dat deze praktijken niet kunnen en dat er snel contact moest genomen worden met de opdrachtgever AWV. Inmiddels erkende AWV publiekelijk dat deze situatie niet kon en vonden de eerste ruimingen de dag erna al plaats. Boerenbond blijft de effectieve ruiming opvolgen.