Boerenbond innoveert op FTI Hasselt

Flanders Technology & Innovation (FTI) is een meerdaags belevingsfestival met focus op innovatie en technologie in diverse Vlaamse sectoren. Van zaterdag 16 tot en met donderdag 21 maart 2024 strijken zij neer in Hasselt. Op woensdag 20 maart neemt ook Boerenbond deel. In de fruitveiling van Borgloon vertellen we je hoe onze Vlaamse perenteelt erin slaagde om volledig klimaatneutraal te worden. Nog op zoek naar een leuke namiddagactiviteit? Kom dan zeker een kijkje nemen.

Wist je dat onze Vlaamse perenteelt klimaatneutraal is? Via technologie en innovatie slagen onze landbouwers erin om de teelt zo in te richten dat er meer koolstof uit de lucht wordt gehaald, dan dat erin terecht komt. Mark Nickmans, finalist van dé Klimaatkoploper, weet als geen ander hoe dat moet. Als teler van “de groenste peren van België” vertelt hij welke technieken hij vandaag zoal inzet op zijn bedrijf.

Uiteraard stoppen we niet bij het verhaal van Mark. Ook in de landbouw zijn we niet vies van experiment en innovatie. Tijdens onze namiddag op FTI mag je je dus verwachten aan een heuse demonstratie van het fruitbedrijf van de toekomst. Je krijgt er technieken te zien zoals een autonoom rijdende elektrische tractor, drones in actie en een autonoom rijdende palloxkar.

Na de teelt stappen we over naar de verwerking. Je krijgt een blik in het nieuwe, volautomatische sorteercentrum van BelOrta, dat meteen het meest innovatieve in heel Europa is. Op de sorteerlijn passeren er per uur maar liefst 10 ton appels en 8 ton peren langs unieke optische en infraroodscanners die de kwaliteit van het fruit garanderen. Stoppen doen we waar het fruit dat ook doet: in de verwerking. Je krijgt een exclusieve blik op de sapcontainer van het project Zerow. In deze container komen reststromen van fruit terecht, die verwerkt worden tot vruchtensap. En dat gebeurt niet zomaar. In deze innovatieve verwerkingscontainer wordt meer sap uit reststromen gehaald dan waar dan ook. De sappen zijn bovendien erg lang houdbaar. Zin in een proevertje?

Neem deel aan de rondleiding

Wil je dieper duiken in het verhaal van de perenteelt en de veiling? Schrijf je dan in voor een rondleiding van 2,5 uur op de site van Belorta in Borgloon. Je bezoekt met gids de nieuwe, hightech was- en sorteerlijn voor hardfruit, wandelt door de veilinggangen en ontdekt welke inspanningen onze fruittelers leveren om de groenste peren te kweken. Dat daar veel technologisch vernuft en kennis bij komt kijken, zal je na dit bezoek niet meer verbazen. > naar het inschrijfformulier 

finalist KKL - Mark