Boeren trappelen ter plaatse tijdens Dwars door het Hageland

16 juni 2022

Op zaterdag 11 juni voerden de leden van bedrijfsgilde Bekkevoort-Diest actie tegen het PAS-beleid van de Vlaamse regering. Ze deden dit op een originele manier: tijdens de wielerwedstrijd ‘Dwars door het Hageland’ stonden ze langs het parcours met tractoren en hometrainers waar de boeren ter plaatse op trappelden. Dit om duidelijk te maken dat het huidige stikstofbeleid grote onzekerheid met zich meebrengt en geen enkel toekomstperspectief biedt.

“In tegenstelling tot de renners vandaag, blijven de boeren ter plaatse trappelen en komen ze dus geen meter vooruit door het huidige stikstofbeleid”, klonk het.

Met deze opstelling was het de bedoeling van de Hagelandse boeren om zowel lokale politici als het bredere publiek duidelijk te maken dat het Vlaamse stikstofbeleid geen oplossingen biedt voor de landbouw in de regio. In dat opzet is men alvast geslaagd. Zowel de burgemeester van Scherpenheuvel als een aantal schepenen kwamen ter plaatse om te luisteren naar de grieven van onze boeren. Ook tijdens de koers, die werd uitgezonden door de VRT, werd de actie mooi in beeld gebracht.

Op het einde van de dag keek men met voldoening terug op de geslaagde actie. “Er was een grote opkomst van boeren en we hebben een sterk signaal gegeven naar de politiek en het publiek. We kunnen tevreden terugblikken op de actie van vandaag”, besloten de organisatoren.