hennep

Boeren ondersteunen bodemsanering via hennep

23 september 2022

In Zwijndrecht is vandaag de eerste hennep geoogst die gezaaid was met als doel de met PFAS vervuilde bodem te saneren. Via een techniek die fytoremediatie heet zou hennep de bodem kunnen saneren zonder dat er moet worden afgegraven.

Daarnaast is het een snelgroeiende teelt met heel wat mogelijkheden, zodat er voor de boer ook een verdienmodel aan vast hangt. De eerste resultaten van de sanering zijn alvast veelbelovend.

Schadelijke stoffen opnemen

De hennep groeit op de terreinen van bioboer Koen Doggen. Zijn bedrijf ligt niet ver van de 3M-fabriek en ook in zijn gronden zijn te hoge concentraties PFOS aangetroffen. Hij is een van de boeren die aan het begin van de zomer een vezelhennep inzaaiden met als doel de bodem te zuiveren. Hennep wortelt diep, heeft een grote bladoppervlakte en groeit snel. Daardoor worden verontreinigende stoffen zoals PFAS en PFOS goed opgenomen.

Frederik Verstraete, CEO van C-Biotech: "De schadelijke stoffen zitten in de toppen van de hennepplanten. Die moeten dus worden vernietigd. De oogstmachine verwijdert meteen ook de blaadjes en wat we overhouden zijn de stengels. Zowel de bast als de vezels zijn waardevolle grondstoffen. Zij kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld textiel te maken, maar ook isolatie- en bouwmaterialen. Hennep is enorm sterk. Er zijn mogelijkheden genoeg, de boer kan er dus zeker ook iets aan verdienen."

Verdienmodel

“Boerenbond is altijd op zoek naar nieuwe teelten die een verschil maken voor boer, maatschappij en omgeving en volgt de innovatieve mogelijkheden van vezelhennep daarom van nabij op. Naast de mogelijkheden op gebied van verwerking, is hennep ook een teelt die weinig eisen stelt. Dankzij zijn beperkte behoefte aan input van voedingsstoffen, groeit hennep zo goed als overal."

"Boeren kunnen het daarom bijvoorbeeld ook gebruiken als rustgewas voor percelen waarop normaal gesproken andere gewassen worden geteeld, of als transitiegewas in de omschakeling naar bio. Met weinig input genereert de plant zo veel output, en geeft het een landbouwer op korte termijn waar voor zijn geld”, haalt Kristof Severijns, consulent Boerenbond, aan. “We blijven de teelt verder opvolgen en hopen in de toekomst meer projecten te kunnen ondersteunen die het potentieel ervan uitdiepen.”

Analyse

Onderzoekers zullen nu nagaan hoeveel PFAS opgenomen werd door de planten en wat het effect op de bodem is. De eerste resultaten lijken alvast veelbelovend.

De VRT besteedde een nieuwsitem aan deze techniek met hennepteelt. De link vind je hier.

Bron: Boerenbond.