Bloemenranden in de strijd tegen plagen

12 mei 2022

Elk dier heeft zijn plaats in de natuur en vervult een specifieke ecologische rol. Bijen en hommels bestuiven bloeiende planten. Je kan ze aantrekken met bloemenranden, maar wist je dat bloemenranden ook natuurlijke vijanden lokken?

Deze bestrijden allerlei schadelijke beestjes, wat een nuttige en gratis dienst van de natuur is. Dit principe noemen we functionele agrobiodiversiteit (FAB).

Bloemenmengsels op maat van de landbouw 

Niet alleen de hoeveelheid bloemen telt, ook de keuze van het bloemenmengsel is van groot belang. Je kan bloemen gericht selecteren op hun aantrekkelijkheid voor natuurlijke vijanden van de specifieke plagen in jouw teelt. Bloemenranden worden vaak aangelegd op minder productieve of slecht toegankelijke stroken. Ze gedijen het best in volle of halfvolle zon. Mengsels van wilde bloemenzaden presteren het best in voedselarme grond, waar ze een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van ongewenste onkruidsoorten en grassen.

Oproep

In de Mechelse Groenteregio (gemeenten Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Kontich, Rumst en stad Lier) zijn we op zoek naar landbouwers die bereid zijn om komend najaar een hoekje of strook in te zaaien met een FAB-bloemenmengsel. Je kan kiezen voor een eenjarig of meerjarig mengsel. Het aangepaste bloemenmengsel wordt door het project vergoed.

Interesse? Contacteer Ine via 0497 81 27 17 of stuur een e-mail.

Ine Deroo, Boerennatuur Vlaanderen