Bloemenmengsel zkt rand

24 november 2022

Een goede bloemenrand trekt veel nuttige insecten aan, onder andere natuurlijke vijanden die plagen kunnen bestrijden in je aanpalende landbouwgewas. Deze nuttige en gratis dienst van de natuur noemen we functionele agrobiodiversiteit of FAB. Zin om ermee aan de slag te gaan? Lees dan zeker verder.

Bloemenmengsels op maat van de landbouw

Niet alleen de hoeveelheid bloemen telt, ook de keuze van het bloemenmengsel is van groot belang. Je kan bloemen gericht selecteren op hun aantrekkelijkheid voor natuurlijke vijanden van de specifieke plagen in jouw teelt. Mengsels van wilde bloemenzaden gedijen best in volle of halfvolle zon en in voedselarme grond, waar ze een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van ongewenste onkruidsoorten en grassen.

Oproep!

In de gemeenten van het Pajottenland zijn we op zoek naar landbouwers die bereid zijn om volgend voorjaar een hoekje of strook in te zaaien met een FAB-bloemenmengsel dat gelegen is langs een plaaggevoelige teelt. Je kan kiezen voor een eenjarig of meerjarig mengsel. Het aangepaste bloemenmengsel wordt vergoed vanuit het Interreg NWE-project FABulous Farmers.

Interesse? Mail voor 31 december naar joost-pim.balis@boerennatuur.be of bel 0476 86 25 70. Meer info vind je ook op www.boerennatuur.be/fabulous-farmers.

Logo Interreg