Bloemendaken op hoog niveau

Toen zijn vader enkele jaren geleden in het ziekenhuis lag, keek Dirk Maris uit over de vele Leuvense daken. “Wat als ik 1% daarvan groen kan kleuren?”, dacht hij. Vandaag is zijn bedrijf in productie van sedumtegels voor platte daken in volle expansie.

We treffen Dirk op zijn sierteeltbedrijf in Arendonk, op het drukste moment van het seizoen. Hij maakt gelukkig graag tijd voor een praatje en een rondleiding op zijn bedrijf. Dat startte in 1993 met de aanleg en verkoop van graszoden. Het product sloeg aan, maar in ons land was uitbreiding moeilijk. Dirk vond een gelijkgezinde ondernemer in Nederland en zo komt het dat alle percelen voor grasmatten zich vandaag bij onze noorderburen bevinden. Zo’n 500 ha om precies te zijn. De uitbreiding naar Nederland zorgde ervoor dat Dirk in Arendonk ruimte creëerde voor andere producten: berijdbare grastegels en sedumtegels voor dakbedekking.

Blik naar boven

Dirk was er vroeg bij: al in 2006 nam hij deel aan de innovatiecampagne met zijn berijdbare grastegels. 10 jaar later schreef hij zich opnieuw in, dit keer met sedumtegels voor groendaken, ingezaaid met een bloemenmengsel. En met succes, want hij eindigde bij de 10 winnaars. Het idee om te starten met sedumtegels voor groendaken ontstond in 2010, toen Dirk bij een bezoek aan ziekenhuis Gasthuisberg neerkeek op Leuven en verstomd stond van het potentieel van al die dakoppervlakte. “Mijn droom was om een product te ontwikkelen om ook maar 1% van de daken groen te maken”, zegt Dirk. “Daar zijn we uiteraard nog niet, maar we groeien sterk en de vraag komt ook van buiten de landsgrenzen.”

 

Mijn droom was om een product te ontwikkelen om ook maar 1% van de daken groen te maken

 

Kant en klare tegels

Groendaken waren niets nieuws onder de zon, maar Dirk wist zich te onderscheiden van de concurrentie door kant en klare tegels aan te bieden. “Groendaken werden traditioneel op het dak zelf ingezaaid. Wij bieden begroeide tegels (cassettes) aan die je makkelijk zelf kan leggen, zonder een onderliggend lattensysteem.” Dat maakt wel dat Dirk enkel oplossingen aanbiedt voor platte en licht hellende daken. “De vraag om ook oplossingen te voorzien voor hellende daken is er zeker, maar ik concentreer me liever op het systeem dat we ontwikkeld hebben en waarvoor geen vakman nodig is.” Jaarlijks gaat er in Arendonk tussen de 3000 en 4000 m² sedumtegel de deur uit. Herbaroof, de gepatenteerde naam van de tegels, is het lichtste systeem op de markt (tussen de 35 en de 50 kg/m², afhankelijk van de regenval) en is daardoor geschikt voor elk dak, zelfs voor renovaties. Het ‘geraamte’ van de kunststoftegel werd uitgedacht door Dirk en geproduceerd door een firma uit het naburige Laakdal met een fabriek in Duitsland.

Lange levensduur

Sedum, of vetplant in de volksmond, is uitermate geschikt als dak begroeiing. Het heeft niet veel water of onderhoud nodig. “Sedum kan makkelijk twee maanden zonder water”, zegt Dirk. “Maar vergis je niet, het systeem is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsarm. Iets wat veel klanten vergeten.” Geadviseerd wordt om twee keer per jaar even over het dak te lopen en onkruiden handmatig te verwijderen. Neem dan ook een emmertje meststoffen mee en strooi die over het groendak om de kwaliteit op peil te houden. Dit werkje kan je combineren met het nakijken van de dakgoten op eventuele verstoppingen. Mits onderhoud heeft een groendak met sedum een onbeperkte levensduur. De cassette is zo’n 5 cm dik en werkt isolerend.

Bloemen op je dak

Even terug naar de innovatiecampagne van 2016. Dirk schreef zich zoals gezegd in met het idee om zijn sedumtegels te verrijken met een mix van bloemen. “Het idee is er gekomen nadat er vanuit het Verenigd Koninkrijk vraag was naar een dergelijke tegel”, vertelt Dirk. “Daar liep een overheidsproject om elk bushokje in Londen te voorzien van een groen dak met inheemse bloemensoorten. Het project ging uiteindelijk niet door, maar mijn interesse was wel gewekt.” Dirk klopte aan bij een herboriste en samen stelden ze het ideale bloemenmengsel samen. “We moesten op zoek naar bloemen die zeer robuust zijn en kunnen aarden in een ondiepe ondergrond.” Uiteindelijk werden zestien soorten bloemen en kruiden weerhouden om samen met de tien soorten sedum te worden ingezaaid. Een tegel is 45 x 49,5 cm en is 8 cm hoog. Het regenwater dat niet door de planten kan worden opgenomen, wordt afgevoerd naar de riolering door de afvoergaten in de cassette. Deze is gevuld met een substraat van kleikorrel met een waterbufferingslaag. In het midden zit een vliesdoek die uitspoeling tegengaat.

Aandacht voor bijen

De groentegel met bloemen en kruiden heeft twee grote voordelen: het is erg mooi en trekt nuttige insecten zoals bijen aan. Dat kan het voortbestaan van de bijenpopulatie een duwtje in de rug geven. “Ik heb de indruk dat het debat rond het beschermen van bijen weer is gaan liggen. Enkele jaren geleden was dat wel heel actueel, maar vandaag is er weinig interesse in bloemendaken. Ik hoop toch dat het in de toekomst zijn afzetmarkt vindt, want het is een prachtig product.”

Al hoeft Dirk zich niet al te veel zorgen te maken, want de markt voor sedumtegels, grasmatten en berijdbare cassettes draait op volle toeren. Er zijn standaard drie bedrijfseigen vrachtwagens op de baan en daarnaast werkt het bedrijf samen met een externe transportfirma. Naast klanten in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is er de laatste tijd ook heel wat interesse vanuit de Scandinavische landen. “Ze zijn daar erg bezig met ecologie, maar hebben door een gebrek aan uren zonlicht niet het ideale klimaat om zelf sedumtegels te produceren.”

Uitbollen zit er voor Dirk dus nog niet meteen in. Wie weet zien we hem nog wel terug als laureaat in de innovatiecampagne.