Menu

Bloemen uit eigen regio verkopen via het web

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Zelf hun bloemen verkopen via een eigen webshop. Dat is de oplossing die enkele snijbloementelers en een teler van voorjaarsbloeiers in pot bedachten om toch een deel van hun producten aan de man te blijven brengen en nog iets te verdienen zolang de bloemenwinkels en tuincentra gesloten zijn.

Patrick Dieleman

De handel in snijbloemen is gevoelig ingekrompen. “Op de Nederlandse veilingen mochten de telers slechts 30% aanleveren van de productie die ze de week voordien aanvoerden”, vertelt rozenkweker Filip Van Biesen uit Opwijk. “Ik verkoop niet via Nederland, maar via de Brusselse Euroveiling. Daar ligt de klokverkoop stil, maar de telers kunnen wel enkele karren opstellen in de frigo’s van de veiling. Ze moeten zelf een prijs zetten.” Bloemenhandelaars kunnen daar hun keuze maken, maar aangezien de winkels gesloten zijn gaat het alleen over bloemen die de floristen aan huis kunnen bestellen. Voor de meeste telers is dat slechts een beperkt deel van hun productie. Bij Filip beginnen de rozen in productie te komen, zodat hij niet massaal bloemen zou moeten vernietigen. Hij denkt er over om in het weekend wat rozen te schenken aan een plaatselijke instelling, maar uiteraard kun je daar niet van leven. Omdat Filip zijn topproductie verwacht tegen Moederdag en hij vreest dat de coronamaatregelen tegen dan nog niet van de baan zullen zijn, zag hij wel iets in het idee van de webshop, waarmee fresia- en lathyrusteler Johan De Proft bij hem kwam aankloppen.

Webshop

“Johan wist dat onze zoon Arno beroepshalve bezig is met informatica en marketing. We hebben in tweede instantie enkele collega’s uit de buurt betrokken, om zo een breder assortiment te creëren. We vergaderden hier bij ons in de loods, met iedereen op een veilige afstand van elkaar”, lacht Filip.

Er is behoorlijk veel respons. Vandaag was het de eerste leverdag. Toen we Filip deze morgen belden, was hij er enorm mee begaan dat alles logistiek in orde zou komen. “Elk systeem heeft zijn kinderziekten en we moeten zien dat het niet verkeerd loopt. Zo kregen we bijvoorbeeld bestellingen van buiten de gemeenten waartoe we ons beperken.” Het hanteerbaar houden van de logistiek was de reden om de thuisleveringen beperkt te houden tot een handvol gemeenten en enkele dagen van de week. Op donderdag wordt er geleverd in Opwijk, Merchtem, Baardegem, Moorsel en Meldert. Op vrijdag in Groot-Lebbeke, Buggenhout en Berlare en op zaterdag in Groot-Asse en Groot-Dendermonde. De telers moeten er goed de aandacht bijhouden. Iedereen moet op elke bestelling de juiste bestelcode bevestigen, zodat diegene die levert overal de juiste bloemen kan bezorgen. Alle bloemen worden samengebracht en vertrekken vanuit één punt.

Niet iedereen is even gelukkig met het initiatief, in de eerste plaats de collega-siertelers die over het initiatief hoorden en vroegen of ze ook konden meedoen. “We moesten die voorlopig teleurstellen. We hebben telers samengebracht waarvan het assortiment aansluit bij elkaar. Ik sluit niet uit dat we de komende weken meer telers betrekken, maar we houden het nu bewust beperkt. Eerst moeten we zien dat alles op logistiek vlak mooi ronddraait, zodat de mensen tevreden zijn over de bloemen die ze thuis geleverd krijgen.”

Naar de website

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: