Blauwtong type 3 breidt zich snel uit over Vlaanderen, en de noodzaak om het virus nauwlettend in de gaten te houden, wordt alsmaar dringender.

Het blauwtongvirus, dat al wijdverspreid was in Nederland en Noord-Duitsland, heeft zijn weg gevonden naar Vlaanderen en Wallonië, met een alarmerende stijging van het aantal gevallen in slechts een maand tijd. Begin juli werden slechts enkele besmettingen gerapporteerd, maar dat aantal is inmiddels gestegen tot meer dan 300 besmette schapen- en rundveebedrijven begin augustus.

Deze stijging, gecombineerd met de huidige weersomstandigheden en de activiteit van muggen en knutten die het virus overdragen, voorspelt een verdere exponentiële toename van besmette bedrijven.

Meldingsplicht bij ziekte, registratieplicht na vaccinatie

De verspreiding van het virus benadrukt de urgentie voor veehouders om hun dieren maximaal te beschermen via vaccinatie. Er zijn momenteel drie erkende vaccins beschikbaar in België. Schapen moeten bij een primovaccinatie eenmaal worden gevaccineerd, terwijl runderen tweemaal gevaccineerd moeten worden met een tussenperiode van drie à vier weken. Het is belangrijk om te realiseren dat vaccins niet onmiddellijk na toediening werken. Het duurt enkele weken voordat volledige immuniteit is opgebouwd.

Gevallen van blauwtongbesmetting moeten worden gemeld. Er geldt ook een registratieplicht bij vaccinatie. Dit is niet alleen van vitaal belang voor de monitoring van het virus op populatieniveau, maar ook voor de individuele veehouder. Een officiële melding van een blauwtongbesmetting vormt de basis voor eventuele schadecompensaties.

Ziekteverschijnselen

Blauwtong kan aanzienlijke economische verliezen veroorzaken in de veehouderij door verminderde melkproductie, gewichtsverlies en handelsbeperkingen. 

Schapen

Schapen zijn doorgaans het meest gevoelig voor het virus, met gemiddeld 50% tot 75% van de kudde die ziek wordt. In Nederland ligt de sterfte onder zieke schapen tussen de 20% en 50%. Andere symptomen zijn koorts, verminderde eetlust, speekselvloed, slikproblemen, vochtophopingen, klauwproblemen, en een algemeen slechte conditie.

Runderen

Runderen zijn over het algemeen iets milder ziek, maar kunnen toch aanzienlijke problemen ervaren. Hoge koorts en vochtophopingen zijn veelvoorkomende symptomen, en in mindere mate worden oogontstekingen, kreupelheid en stijfheid waargenomen. Runderen lijden vaak aan langdurig en ernstig melkproductieverlies. De effecten op de vruchtbaarheid zijn nog onduidelijk, maar de economische impact kan aanzienlijk zijn.

Alertheid van groot belang

Voor veehouders is het cruciaal om alert te zijn op de symptomen van blauwtong en deze snel te laten vaststellen door een dierenarts. Er geldt een meldingsplicht voor de ziekte, wat betekent dat een officiële melding noodzakelijk is voor monitoring en eventuele compensatieclaims. Bespreek dit duidelijk met jouw dierenarts of neem contact op met de Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) bij het waarnemen van ziekteverschijnselen.

We roepen veehouders op om zich strikt te houden aan de meldings- en registratieplicht. Door de ernst van de situatie is het essentieel dat de blauwtongbesmettingen nauwgezet worden gemeld en geregistreerd, om zo de verspreiding van het virus in te dammen en de getroffen veehouders de nodige ondersteuning te bieden.

Voor meer informatie en richtlijnen kan je contact nemen met je consulent of bij DGZ. 

Bron: Roel Vaes, consulent Rundvee.

Aantallen en spreiding

Hoeveel en waar werden blauwtongbesmettingen bij schapen en runderen vastgesteld? Op een interactieve kaart vind je alle informatie, die enkele keren per week wordt geüpdatet.