Blauwtong is een virale aandoening die wordt overgedragen via knijten of heel kleine muggen. Ze komt voor bij schapen, runderen en andere herkauwers. Vooral schapen hebben er veel last van. Lange tijd was ons land blauwtongvrij, maar in oktober 2023 werd opnieuw een uitbraak vastgesteld in een klein schapenbedrijf in Merksplas. 

Eerder was al duidelijk dat het virus zich snel verspreidde in Nederland, maar ook in België is er duidelijk een opmars. Dinsdag was er sprake van 222 uitbraken, tegenover 194 de dag voordien. Zowat twee weken geleden was er al sprake van 56 besmettingen (25 juli) en vorige week was er een verhoogd aantal besmettingen, aldus FAVV-woordvoerster Hélène Bonte. "We verwachten nu dat het verder zal toenemen met tientallen besmettingen per dag."

Blauwtongvirus: aantallen nemen toe, ook richting westen

De meeste uitbraken zijn er volgens de recentste cijfers in Antwerpen, Limburg en Luik. In Vlaams-Brabant ligt het aantal lager. Er zijn ook minder gevallen in Oost- en West-Vlaanderen. Ten zuiden van de taalgrens gaat het voorts nog om 12 uitbraken in Namen, 9 in Waals-Brabant en telkens 5 in Luxemburg en Henegouwen. Van één uitbraak moet het adres nog uitgezocht worden.

De uitbraken zullen nog zeker tot eind deze zomer aanhouden en ook wanneer er warmere temperaturen zijn. Een warm najaar zou nefast zijn. Wanneer het kouder wordt, worden de knijten minder actief.

Blauwtong is onschadelijk voor de mens. Dierlijke producten blijven dus veilig, aldus het Voedselagentschap.

 

5 augustus 2024
fvv
Paarse bol: besmettingen schapen, groene bol: besmettingen runderen. Hoe groter de bol, hoe groter het aantal besmettingen. Bron: Sciensano.
27 juli 2024
gbgb
Beperkte export van levende schapen of runderen

Omdat België vorig jaar zijn status verloor van blauwtongvrij land, is de export van levende runderen of schapen vanuit België naar andere lidstaten momenteel al erg beperkt. De verspreiding van het blauwtongvirus is sowieso moeilijk tegen te houden, omdat die gebeurt via knijten, meldde het FAVV eerder. Enkel preventieve maatregelen zijn zinvol, bijvoorbeeld vaccinatie. Dat houdt de verspreiding niet tegen, maar beschermt de dieren tegen de ergste symptomen. Er zijn ook andere preventieve maatregelen mogelijk, zoals het opstallen van dieren bij schemertijd of een goede ventilatie in de stal.

Rendac kan niet meer volgen

De klassieke symptomen van blauwtong zijn koorts, kreupelheid, gebrek aan eetlust, overmatige speelkselproductie, zwelling en blauw worden van de tong ... zo  valt te lezen op de website van gezondheindsinstituut Sciensano. Dieren kunnen ook sterven na een besmetting met het virus.

De VRT meldde woensdag dat vilbeluik Rendac niet kan volgen met de ophaling van kadavers. "We zien dat het virus erg fel is komen overwaaien vanuit Nederland. De laatste twee weken hebben we enorm veel vragen gekregen om schapen en runderen op te halen die overleden zijn aan de gevolgen van het blauwtongvirus. Voor schapen gaat dat vandaag over vier keer meer meldingen dan gewoonlijk", zegt managing director Sebastian Feyten aan de VRT. Rendac uit Denderleeuw staat in België in voor het ophalen en het verwerken van overleden dieren.

Bron: Belga.

Blauwtongvirus: situatie in Europa
Groen: ziektevrij, bruin: onder uitroeiingsprogramma, blauw: geen status.
gbb