Het Blauwtongvirus verspreidt zich razendsnel door West-Europa. Na Nederland, Duitsland en België zijn er nu ook Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië en Frankrijk gevallen bevestigd. Recent zijn er haarden vermeld in Oostenrijk en Zweden. Vooral de situatie in Duitsland en Frankrijk baren zorgen.

Sciensano geeft wekelijks de nieuwe cijfers door van de door PCR test bevestigde gevallen. Dierenartsen hebben nog altijd de opdracht om bij verdenking van Blauwtong (dieren met koorts, kreupelheid, speekselen en stoppen met eten o.a.) bloedstalen te nemen. De cijfers die Sciensano doorgeeft, zijn de cijfers van het aantal positieve PCR testen. Deze cijfers geven geen inzicht in het werkelijk voorkomen, de ziekteverschijnselen of de sterfte onder schapen, runderen, geiten, herten en alpaca’s.

Ondertussen staat het aantal positieve testen op 2655 ( 11/09/2024). In vergelijking met vorige week, valt vooral de sterke stijging bij de runderen (1586 positieve testen, + 303 t.o.v. 4/09). Bij schapen neemt stijging licht af (1004 +, + 58). Rendac meldt eveneens een kleine daling in het aantal opgehaalde schapen, maar een stijging in het aantal runderkrengen. Er worden ook nog positieve testen bevestigd in geiten (36+, +6) en alpaca’s (17+, 2+). 

In Duitsland gaat het sinds juli aan een razendsnel tempo. Ondertussen zijn er meer dan 8500 bevestigde gevallen en zijn er haarden tot in Beieren. Net zoals in Nederland en België, zijn er in Duitsland drie vaccins beschikbaar voor vrijwillige vaccinatie.

In Frankrijk staat de teller sinds begin augustus op 1929 bevestigde haarden van Blauwtong serotype 3 (dd. 12/09). Het virus is door de mugjes en met behulp van gunstige klimatologische omstandigheden, razendsnel tot in centraal-Frankrijk geraakt (tot ver in Bourgogne). De Franse regering stelt in de getroffen gebieden kosteloos vaccinatie ter beschikking van de veehouders. Er is een reëel risico dat de gebieden waar in Frankrijk Blauwtong serotype 8 en Epizoötische hemorragische ziekte (EHD) rondwaart zullen overlappen met de gebieden nu ook getroffen door Blauwtong serotype 3. Dit maakt de bestrijding en vaccinatiestrategie bijzonder complex. 

Belgische veehouders moeten zich schrap zetten voor een introductie van Blauwtong serotype 8 en EHD in onze veestapel, op korte termijn. Meer informatie op de website van DGZ.

Bron: Els Goossens, adviseur diergeneeskunde.