Menu

Blauwtong: abortussen in Frankrijk

Terug naar Actualiteit
We doen een oproep om deze winter de dieren te vaccineren, en de herhalingsinenting niet uit het oog te verliezen.

Bron: OIE, FAVV

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door muggen, die drager worden door het steken van viremische dieren. Muggen die drager zijn, geven het virus door aan de volgende generaties mugjes en aan herkauwers. Tijdens warme zomermaanden zijn de muggen het talrijkst en het actiefst, en leggen ze grotere afstanden af. Het is dus niet verwonderlijk dat er nu positieve runderen, schapen en geiten gevonden worden.

In Frankrijk komt zowel Blauwtong type 8 als type 4 overal voor, beide eveneens in het Noorden van Frankrijk. Deze zomer en herfst meldt de Franse overheid een hoog aantal haarden van type 8, vooral tegen de Pyreneeën. Daarbij werd opgemerkt dat het virus meer en meer ernstige ziekte veroorzaakt. Bij volwassen runderen en schapen worden de typische symptomen zoals koorts, kreupelheid en abortussen gemeld. Het lijkt dat het virus type 8 genetische wijzigingen ondergaan heeft naar een meer pathogeen type, maar dit moet verder onderzocht worden.

In Duitsland en Groot Hertogdom Luxemburg zijn zeer recent uitbraken gemeld met positief geteste runderen. De melding in Duitsland, tegen de Franse grens, dateert van verleden week, en het is nog onduidelijk of dit gepaard ging met koorts en abortussen.

In Zuid-Europa (Noord-Macedonië, Griekenland, Italië) werden sinds augustus. enkele honderden uitbraken van BT type 4 vastgesteld, gepaard met symptomen zoals abortussen en koorts.

Ook in België verwacht het Agentschap nog uitbraken deze herfst, al dan niet met ernstige verliezen. De teller blijft sinds verleden jaar staan op 17 haarden, vooral in het zuiden van het land. Bij de twee haarden in Vlaanderen - in Ravels en Oostkamp - ging het over dieren die net aangekocht waren in de betrokken Waalse provincies.

Dit is dan ook een oproep om deze winter de dieren te vaccineren, en de herhalingsinenting niet uit het oog te verliezen. Bij inenting door de dierenarts, wordt de vaccinatie gecertificeerd voor export. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar, waaronder ook een combinatievaccin dat bescherming biedt tegen zowel type 8 als type 4. Warme zomers gevolgd door natte nazomers zullen de noordwaartse spreiding van het virus via muggen versnellen.

Deel deze pagina: 

Meer informatie