Menu

Blauwtong: tiende haard ontdekt

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Begin deze maand werd een tiende haard van Blauwtong type 8 ontdekt, in het Luikse dorpje Awans, dicht tegen de provincie Luxemburg. Ook hier ging het niet over zieke runderen, maar dieren die getest werden in het kader van een geplande export.

Bron: FAVV

Vermoedelijk zijn de dieren tijdens de zomerperiode besmet geraakt door besmette muggen, maar dit kan niet met zekerheid bepaald worden. Het blauwtongvirus kan immers tot meer dan 100 dagen na infectie in het bloed van het rund aanwezig zijn. In alle gevallen gaat het over type 8. Er werden er geen symptomen van Blauwtong opgemerkt.

Dieren voor export die niet volledig gevaccineerd zijn, worden eerst getest met een PCR-test op bloed. Indien hierbij blijkt dat een dier positief test op BT, moet het laboratorium en/of de bedrijfsdierenarts dit melden aan het Voedselagentschap.  Vervolgens wordt door het Agentschap en/of de bedrijfsdierenarts een onderzoek naar de oorsprong en de verspreiding van de besmetting verricht (onder andere de controle van andere aanwezige dieren). In praktijk komt dit erop neer dat het bedrijf met de besmetting minstens een aantal weken geblokkeerd is. Er mogen ook geen dieren van het bedrijf vertrekken voor onmiddellijke slacht of voor vetmesten (inclusief kalveren) naar vrije lidstaten gedurende ten minste dertig dagen.

Vaccinatie is een veilige en effectieve bescherming en correct gevaccineerde dieren kunnen vrij verhandeld worden. Dan moeten de dieren wel gevaccineerd worden door de dierenarts en zo een vaccinatieattest verkrijgen. Er zijn ondertussen 4 vaccins beschikbaar, waaronder een vaccin tegen zowel BT type 8 als type 4. Praat erover met je bedrijfsdierenarts.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: