Biowanze: “Enkel gebruik van EU-tarwe, vooral uit België”

In een recente verklaring heeft Biowanze helderheid geschapen over de herkomst van de tarwe die wordt gebruikt in de fabriek in Wanze. Het bedrijf ontkracht de circulerende geruchten in de Belgische landbouwsector over het gebruik van tarwe uit Oekraïne en andere niet-EU-landen.

Volgens de directie van Biowanze wordt uitsluitend tarwe uit de Europese Unie gebruikt, waarbij meer dan de helft afkomstig is uit België zelf. De verklaring benadrukt dat er geen tarwe uit Oekraïne of andere niet-EU-landen wordt gebruikt in hun productieproces.

"Sinds de oprichting van ons bedrijf, streven we naar duurzaamheid door het gebruik van lokale hernieuwbare grondstoffen en een korte aanvoerradius," aldus de directie. "Het aandeel Belgische tarwe dat jaarlijks in onze vestiging wordt verbruikt, ligt tussen de 50 en 60%, wat ons streven naar lokale betrokkenheid weerspiegelt."

Hogere eiwitgehalte

Naast Belgische tarwe importeert Biowanze ook tarwe uit andere EU-landen, voornamelijk Frankrijk, dat via waterwegen wordt vervoerd. Deze aanvoer vertegenwoordigt ongeveer 30% van hun totale tarwegebruik. Daarnaast wordt een klein percentage, ongeveer 10%, tarwe van Duitse of andere Europese oorsprong gebruikt vanwege het hogere eiwitgehalte, wat gunstig is voor de productie van plantaardige eiwitten en gluten.

Het bedrijf stelt ook uitdrukkelijk dat de herkomst en traceerbaarheid van de gebruikte tarwe jaarlijks worden gecontroleerd door het geaccrediteerde inspectie-instituut RedCert, om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor duurzaamheid en traceerbaarheid.

Biowanze benadrukt zijn voortdurende inzet voor duurzaamheid door het gebruik van hernieuwbare energie, een kort toeleveringsnetwerk en het ondersteunen van de lokale landbouw. De verklaring concludeert met de hoop dat deze duidelijkheid een einde zal maken aan de geruchten over de levering van Oekraïense tarwe aan hun fabriek.

Het bedrijf blijft streven naar transparante samenwerking met de Belgische landbouwsector en blijft het zich inzetten voor duurzame praktijken binnen de industrie.

Bron: Biowanze.