bio vleeskip

Bio vleeskip zoekt boer

Biologische braadkippen vormen vandaag een relatief kleine sector binnen Vlaanderen. Waar ze gehouden worden, is dat vaak als neventak op een bestaand bedrijf. Nochtans vallen er vandaag wel wat kansen te rapen binnen de markt ervoor. Sander Van Haver, consulent bio-omschakeling, legt uit met welke aandachtspunten uit het bio lastenboek geïnteresseerde landbouwers rekening moeten houden.  

Sander

Met deze uitgangspunten in het achterhoofd, zien we kansen voor melkveehouders, akkerbouwers die een neventak overwegen én ondernemers uit de intensieve veehouderij met beperkte groeimogelijkheden maar voldoende huiskavel. 

Sander Van Haver

Consulent bio-omschakeling

Limiet op de totale nuttige oppervlakte

Het bio lastenboek zet een limiet op de totale nuttige oppervlakte.  Er kunnen maximaal 4.800 vleeskippen per stalcompartiment en ongeveer 16.000 per bedrijf gehouden worden. Bovendien moet er met traag groeiende rassen gewerkt worden die pas na 70 dagen worden geslacht. Je kan daardoor dus minder rondes per jaar opzetten - toch een beduidend andere uitgangssituatie dan bij gangbare pluimveebedrijven. 

Toegang tot uitloop in open lucht

Biologische vleeskippen moeten tenminste één derde van hun leven vrije toegang hebben tot een uitloop in de open lucht. Aan de stal moet dus een voldoende grote weide gekoppeld zijn. Het bio lastenboek vraagt een uitloop van 4m2 per kip. Voor de 4.800 kippen die je maximaal mag houden per stalcompartiment, betekent dat een kleine 2 hectare. Om dat in de praktijk mogelijk te maken, zien we dat landbouwers vaak bestaande, afgeschreven stallen ombouwen met beperkte investeringen. Nieuwbouw komt ook voor, maar hiervoor is wel een vergunning nodig. 

Mestafzet is grondgebonden

Bio pluimveemest moet naar bioakkers. Concreet betekent dit dat landbouwers hun akkerbouwareaal gedeeltelijk moeten omschakelen of afspraken over mestafzet moeten maken met bioakkerbouwers uit de buurt. Een alternatief afzetkanaal zijn bedrijven die biologisch champignonsubstraat maken. 

Iets voor jou?

Ben je benieuwd of deze neventak bij jouw bedrijf zou kunnen passen? Vraag dan kosteloos je advies aan bij per mail op info@biozoektboer.be of per telefoon op 0474/496136. Tijdens een eerstelijnsgesprek ter plaatse op jouw bedrijf bespreken we de haalbaarheid van het lastenboek, de mogelijke ondersteuningsmaatregelen, de aanzet voor een eigen bedrijfsplan rond de bedrijfstak en het doorlopen van de omschakelperiode.