Bezwaar tegen natuurbeheerplannen in Balen

Tussen 6 mei en 5 juni lagen de natuurbeheerplannen Scheps-Straalmolen en Most-Keiheuvel in publieke consultatie. Beide natuurbeheerplannen situeren zich in Balen en worden ingediend door Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). We hebben de plannen met de betrokken bedrijfsgilde besproken en een gefundeerd bezwaar ingediend.

Situering

De natuurbeheerplannen situeren zich beide in de vallei van de Grote Nete. De plannen bestaan ruimtelijk uit twee delen: de deelnemende percelen – ook wel beheerde eenheden genoemd – zijn percelen die ANB reeds in beheer en/of eigendom heeft. Hierrond tekent men een ruimer globaal kader, waarbinnen ook percelen vallen die ANB niet in beheer of eigendom heeft. 
Het globaal kader van beide plannen is ruim getekend: Scheps-Straalmolen omvat 1049 ha, Most-Keiheuvel 508 ha. Het globaal kader houdt geen rekening met ruimtelijke bestemming. Scheps-Straalmolen bestaat bijna volledig uit agrarisch gebied. Voor Most-Keiheuvel is dat hoofdzakelijk groen gebied, maar het neemt wel een aantal stukken belangrijk landbouwgebied op in het globaal kader die weinig natuurpotentieel hebben. Beide plannen situeren zich grotendeels in habitatrichtlijngebied en dienen ook tot realisatie van de wettelijk vastgelegde natuurdoelen in die gebieden. Daarentegen nemen beide plannen een veel ruimere oppervlakte op dan nodig is om de natuurdoelen de realiseren en neemt Scheps-Straalmolen in het bijzonder in zijn globaal kader 357 ha agrarisch gebied op dat buiten habitatrichtlijngebied ligt. Beide plannen, Scheps-Straalmolen in het bijzonder, schenden daarnaast ook een aantal aspecten van het Vlaams ruimtelijk beleid.

Wat zijn de gevolgen?

De directe gevolgen van de intekening van een landbouwperceel waarvan de landbouwer eigenaar of gebruiker is, beperkt zich tot de mogelijkheid voor ANB om bij een succesvolle aankoop in der minne van een perceel een deel van het betaalde bedrag (tot 27.000 euro/ha) terug te vorderen van de Vlaamse overheid in de vorm van een aankoopsubsidie. Er wordt dus geen recht van voorkoop of van voorkeur verleend en er worden geen beperkingen op het aanwezige landbouwgebruik van kracht. Daarentegen stelt Boerenbond wel bezwaar bij het rechtszeker gebruik van die gronden op lange termijn door toekomstig beleid, de aantasting van de agrarische structuur van het landschap en de mogelijke voorafname dat dit betekent voor toekomstige ruimtelijke processen (bijvoorbeeld RUP).

Wat doet Boerenbond?

Boerenbond heeft de plannen samen met de bestuursleden van de Bedrijfsgilde Balen-Olmen grondig doorgenomen en een gefundeerd bezwaar ingediend. Het bestuur heeft eveneens overlegd met het gemeentebestuur, dat vervolgens negatief advies gaf op dit plan. We organiseerden een infovergadering voor alle leden van de bedrijfsgilde en adviseerden hoe ieder een individueel bezwaar kon indienen. De publieke consultatie is nu afgerond, maar wij blijven alle natuurbeheerplannen verder opvolgen. Met vragen over dit dossier kan je terecht bij de betrokken regioconsulent.
 

ANT-NBP Balen