Agrivoltaics EU voorzitterschap

Bezoek de boerderij van de toekomst

Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Een uitgelezen kans voor onze landbouw om te tonen hoe sterk het staat op vlak van duurzaamheid. Op 8 mei voegen we de daad bij het woord. Tijdens een dag vol demonstraties op proefboerderij TRANSfarm in Bierbeek maken we kennis met het dagelijkse reilen en zeilen op de boerderij van de toekomst.

Transfarm
Agrivoltaics verticaal

Programma in het kort

9u30 | Openingsreceptie

10u | Plenaire sessie duurzamer leven en de rol van de landbouw + resultaten veldproeven, vergunningen en landbouwperspectieven agrivoltaics (Kurt Vandenberghe - EU DG Climate Action, KU Leuven, Boerenbond)

12u | Broodjeslunch

12u30 | Demonstraties met agrivoltaics sitebezoek, VR ervaring van alternatieve agrivoltaics opstellingen, simulatietool agrivoltaics, betonvrije opstellingssystemen, omzetten van energie naar waterstof, energiemanagement en elektrificatie in stallen, nieuw luchtwasser model

15u | Afsluitende netwerkreceptie

Over duurzame transitie en de rol van de landbouw

Wist je dat er een Belg aan het Europese klimaatroer zit? Directeur-Generaal van de Europese Commissie Kurt Vandenberghe trapt de demodag af met een toelichting over de transitie naar duurzaamheid die Europa – en dus ook Vlaanderen – te wachten staat. Hij heeft het daarbij ook over de rol die daarin weggelegd is voor de landbouw.

Dat onze Vlaamse landbouw duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, dat tonen aansluitend de onderzoekers van HyPErFarm. Boerenbond en KU Leuven werkten vier jaar samen aan dit project, dat beoogt toe te werken naar een landbouwbedrijf dat volledig vrij is van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ze bespreken de concrete resultaten van hun proeven met agrivoltaics, waarbij zonnepanelen bovenop een akker gemonteerd werden en zo de gelijktijdige productie van gewassen en energie mogelijk maakten. Thema’s als geschikte gewassen, verwachte opbrengst van gewas en elektriciteit, montage van het systeem, vergunningen en de toepassingen van de energie die interessant zijn voor landbouwers, komen allemaal aan bod.

Afsluiten doen we met een panelgesprek waarbij sprekers uit de verschillende plenaire sessies worden samengebracht. Ook vice-rector Gerard Govers van de KU Leuven en algemeen secretaris van Boerenbond, Frans De Wachter, sluiten aan. Wou je wel eens een vraag stellen aan het beleid van de Europese Commissie, KU Leuven, of Boerenbond? Grijp dan nu je kans, want de vragen voor het gesprek komen rechtstreeks uit het publiek.   

Demonstraties op het veld

Na een plenaire voormiddag duiken we het veld in. Verspreid over de hele site van proefboerderij TRANSfarm kan je deelnemen aan verschillende live activiteiten en demonstraties. Hoe ziet zo’n opstelling van agrivoltaics er van dichtbij uit, en hoe gaat veldbewerking daarbij in zijn werk? Hoezo kan je dit monteren zonder betonnen funderingen te hoeven gieten? En als je het dan geïnstalleerd hebt, wat doe je dan met de elektriciteit die zo’n zonnepanelen opwekken? Kan deze zorgen voor de volledige elektrificatie van je stallen? En hoe zullen je buren reageren op zo’n installatie in de buurt? Op al deze vragen krijg je een antwoord – via live en virtual reality bezoeken. Mis het dus niet! Na de demonstraties krijg je de kans om nog even te netwerken of verdere vragen te stellen tijdens een afsluitende receptie.