Menu

Beter communiceren op de werkvloer met de FACT-app

Terug naar Actualiteit
Regio: 
Half juni lanceerde de provincie West-Vlaanderen de FACT-app om de communicatie met anderstaligen op de werkvloer te verbeteren.

Lien Tyvaert, tuinbouwconsulent

Een vertaling is mogelijk tussen acht verschillende talen (Frans, Nederlands, Arabisch, Engels, Pashtu, Dari, Pools en Roemeens). De app werd ontwikkeld voor de land- en tuinbouw- en de metaalsector, omdat in deze sectoren veel anderstaligen actief zijn. Ook voor seizoenarbeiders is de app dus zeker een aanrader.

Eenvoudig in gebruik

Zowat 940 woorden worden op een handige manier uit de taal naar eigen keuze (bijvoorbeeld Nederlands) vertaald naar de gewenste doeltaal (bijvoorbeeld Pools of Roemeens). De vertaling, de uitspraak en een ondersteunend beeld worden weergegeven. Dit maakt de toepassing eenvoudig in gebruik.

Naast basiswoordenschat bevat de app heel wat woorden uit het vakjargon voor op de werkvloer. In de laatste fase werden ook termen met aandacht voor veiligheid en communicatie rond Covid-19 in de applicatie opgenomen. Naast het actief vertalen is ook een oefenmodule beschikbaar, om zo de basiswoordenschat en het vakjargon beter onder de knie te krijgen. Misschien een duwtje in de rug voor jouw seizoenarbeiders om wat Nederlandse termen te leren?

Al 2400 keer gedownload

De app is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en werd ontwikkeld als onderdeel van het Interreg V Frankrijk-Wallonië-Vlaanderenproject AB Réfugiés-Emploi, in samenwerking met heel wat partners, waaronder Boerenbond. Voor het vakjargon in land- en tuinbouw leverde Boerenbond een woordenlijst met vaak gebruikte termen aan. Intussen werd de app al 2400 keer gedownload. Je kunt de FACT-app gratis downloaden via Google Play (Android) of de App Store (Apple). Na installatie is de app ook offline beschikbaar.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: