Beter communiceren met anderstaligen met app

30 september 2021

Vorig jaar lanceerde de provincie West-Vlaanderen de FACT-app, om de communicatie met anderstaligen op de werkvloer te verbeteren. Vertaling is mogelijk tussen acht verschillende talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch (Midden-Oosten), Pashtu en Dari (de meest gebruikte talen in Afghanistan), Pools en Roemeens. Binnenkort komt er ook Spaans bij en Somalisch. De gebruiker kan zelf zijn moedertaal en een of meerdere doeltalen kiezen. Naast de vertalingen geeft de app ook een ondersteunend beeld en de uitspraak van het woord. Technische begrippen krijgen een omschrijving. Dit maakt van de app een zeer handig en laagdrempelig werkinstrument dat zeker ook in de land- en tuinbouw zijn nut kan bewijzen.

Naast basiswoordenschat bevat de app heel wat woorden voor op de werkvloer: gereedschappen, onderdelen, machinerie … Er is ook aandacht voor termen rond veiligheid en communicatie in het kader van Covid-19 in de applicatie opgenomen. Naast het actief vertalen is er ook een oefenmodule beschikbaar om zo de basiswoordenschat en het vakjargon beter onder de knie te krijgen. Misschien een duwtje in de rug voor jouw seizoenarbeiders om wat Nederlandse termen te leren?

Het afgelopen jaar werd de app al door zowat 10.000 mensen gedownload.

De app is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en werd ontwikkeld als onderdeel van het Interreg V Frankrijk-Wallonië-Vlaanderenproject ‘AB Réfugiés-Emploi’, in samenwerking met heel wat partners, waaronder Boerenbond. Voor het vakjargon in land- en tuinbouw heeft Boerenbond een woordenlijst aangeleverd met vaak gebruikte termen.

Je kan de FACT-app gratis downloaden via Google Play (Android) of via de App Store (Apple). Na installatie is de app ook offline beschikbaar.