Menu

Beschermkledij is niet voor marsmannetjes

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Geert Pollenus gebruikt heel consequent veiligheidskledij tijdens het spuiten.

Patrick Dieleman

Een collega raadde me aan om eens te spreken met Geert Pollenus uit Niel-bij-Sint-Truiden. Hij gebruikt immers heel consequent veiligheidskledij tijdens het spuiten. Maar Geert had nog heel wat meer te vertellen.

Geert Pollenus heeft een akkerbouwbedrijf met tarwe, suikerbieten, cichorei, bonen, erwten, wat spruiten en af en toe korrelmais. Hij verhuurt ook wat land voor aardappelen, wortelen, tuinbonen en erwten voor de verwerking. Hij werkt veel samen met zijn neef Gery, met wie hij ook machines deelt. Ook hun vaders werkten al samen. Tijdens het gesprek herhaalde hij meerdere keren dat hij niet belerend wil overkomen. Maar soms is het nodig om dingen die fout gaan te benoemen om ze te kunnen verbeteren.

Beschermkledij

Geert is heel strikt wat het gebruik van veiligheidskledij betreft. “Ik gebruik een overall en ik heb altijd laarzen aan. Die kan ik nadien gemakkelijk uittrekken en wisselen voor schoenen. Als je werkt met schoenen aan, zijn die vuil zodra het maar een klein beetje nat ligt. Ik gebruik ook altijd handschoenen. Ik herinner me dat mijn vader, mijn oom en de toenmalige werkman steeds zeiden dat ze niet konden werken met handschoenen aan. Vroeger hoefden ze slechts drie keer per jaar te sproeien. Vandaag is dat anders. Op een keer moest ik lindaan spuiten en ik trok daarvoor een regenpak aan. Mijn vader en mijn oom lachten daar toen mee en vroegen of ik van Mars kwam, maar ik trok me er niets van aan. Wat je opneemt via je huid, stapelt zich op in je lichaam. Dat levert geen acuut gevaar, maar wel op de lange termijn.”

Roken tijdens het spuiten is ook een gevaar voor opname via de mond. Spijtig genoeg zie je wel eens iemand spuiten met een open trekker of met het raam open om te kunnen roken. Geert zou dat liever niet vertellen, maar vindt dat op het gevaar moet wijzen. Hij beseft dat hij misschien te voorzichtig is, maar daar voelt hij zich het beste bij. “Er staat toch een doodshoofd of een sint-andrieskruis op gewasbeschermingsmiddelen. Kan je daar wel ‘te’ voorzichtig mee zijn? Ik weet dat het vervelend is om handschoenen te dragen en dat je erin zweet. Maar wanneer ik een gat zie in een handschoen, neem ik meteen een nieuw paar vloeistofdichte handschoenen van neopreen. Gebruik geen keukenhandschoenen, want die scheuren snel. Je moet de handschoenen ook correct uittrekken: trek de tweede handschoen uit met je eerste, terwijl je die vasthoudt aan de binnenkant. Als je je tweede handschoen uittrekt met je blote hand, kom je misschien toch in aanraking met het middel.”

Op het veld

De trekker van Geert, een Valtra, is goed vijftien jaar oud, maar hij kocht hem toen al met een volledig gesloten cabine, uitgerust met een actievekoolfilter. Die filter wordt na elke vijfhonderd uren vervangen. “Zo kan ik mijn airco gebruiken zonder dat er giftige stoffen binnenkomen. Dat kost wat geld, maar een dokter kost ook geld.”

Geert duwde door voor de cabine. Zijn neef Gery was voortrekker voor het installeren van driftreducerende doppen. “We hebben die op onze vorige sproeier gezet en nu staat er zelfs een tweede set met 75% driftreductie op. Bij de eerste FAR in bieten moet ik extra druk geven om wat kleinere druppels te krijgen. De onkruiden zijn dan nog maar een speldenkop groot en moeilijker te raken. Voor de rest werken die heel bevredigend.”

Een andere tip van Geert is om niet te veel spuitoplossing klaar te maken. “Ik heb een tweede watervat, waardoor ik extra spuitoplossing kan klaarmaken op het veld. Ik neem 300 liter extra water mee. Voor een perceel van 4,6 ha bijvoorbeeld maak ik de oplossing klaar voor 4,5 of 4,55 ha. Gerekend met 300 liter/ha hoef ik dan hoogstens 30 tot 40 liter bij te maken, daarvoor neem ik een maatbekertje en het product mee. Als er wat over is, spuit ik de rest leeg over het veld in een verminderde dosis van 30 tot 40%. Dat kan ik instellen op mijn spuitcomputer. De middelen worden zodanig gemaakt dat je zelfs dan geen schade hebt. Nadien vul ik een eerste keer met water, zodat de spuitoplossing al sterk verdund is. Nadat ik die leeggespoten heb, voeg ik nog eens water toe. Dan is het al bijna zuiver water. Wanneer ik een risicoproduct gespoten heb, bijvoorbeeld Allie in graan, en mijn neef moet nadien zijn bieten spuiten, dan spoel ik nog eens extra. De restvloeistof verspuiten we nadien op blote grond, zodat de bacteriën in de bodem de resten kunnen afbreken.”

Formulering

Geert vindt het een goede zaak dat de firma’s nu doppen hebben zonder zegel. “Sommige hebben de opening van hun bussen aangepast, zodat de vloeistof niet meer kan klokken. Bij risicoproducten heb ik bovendien mijn bril aan en wend ik mijn gezicht af tijdens het vullen. Want ik heb liever geen spatten op mijn bril.” Ook met poeder is Geert uiterst voorzichtig, want je moet vermijden dat het wegvliegt. Dan draagt hij een spuitmasker bij het bereiden van de oplossing. Gelukkig zijn die poeders bijna allemaal vervangen door granulaten.

Geert begrijpt niet dat collega’s losjes omspringen met de wachttermijn. “Je riskeert dat je product onverkoopbaar wordt en dat kost geld. Ik heb het er ook moeilijk mee als sommige collega’s wat onachtzaam zijn wat erosie betreft. Zelf heb ik erosiestroken op steilere percelen. Die zijn meteen ook goed als bufferstrook voor de gewasbescherming. Op de meeste plaatsen zijn ze 15 m breed, op een steiler perceel zelfs 21 m. Goed nabuurschap vind ik belangrijk. Ik lig met een aantal velden langs het fietsroutenetwerk. Ik stop met spuiten als ik te dicht bij fietsers kom. Respect voor elkaar is de boodschap.”

Je kunt niet te voorzichtig zijn met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van Geert

  1. Gebruik consequent beschermkledij en draag zeker handschoenen.
  2. Maak net voldoende spuitoplossing klaar. Maak zo nodig ter plaatse wat extra.
  3. Van een kleine investering voor een volledig gesloten cabine met een luchtfilter heb je jarenlang voordeel.
  4. Wees een goede buurman.
Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: