Menu

Ben jij de Newbie die we zoeken?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

In Newbie (New Entrant Network), het nieuwe netwerkproject voor starters in de landbouw, slaan 10 universiteiten en onderzoeksinstituten uit 9 lidstaten van de Europese Unie de handen in elkaar. Het project, dat gefinancierd wordt door het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie, ging in januari van start en zal 4 jaar duren.

Focus op nieuwkomers

Nieuwkomers zijn cruciaal voor het behoud van de landbouw in Europa en voor de verdere ontwikkeling van het Europese platteland, maar door de steeds grotere uitdagingen is het aantal starters klein. Het Newbieproject wil de stakeholders samenbrengen om de specifieke problemen waarmee starters geconfronteerd worden in kaart te brengen. We denken hierbij aan de moeilijke toegang tot land, arbeid, kapitaal, afzetmarkten en kennis, en de netwerken die nodig zijn om deze toegang mogelijk te maken.

Concrete activiteiten

Samen met de landbouworganisaties, het Innovatiesteunpunt en Groene Kring organiseren we initiatieven voor deze ‘newbies’. We zijn ook aanwezig op beurzen van de andere Europese projectpartners. Daarnaast organiseren we discussiecirkels om de verschillende barrières verder in kaart te brengen. De resultaten van deze discussies worden gedeeld met de Europese partners uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Slovenië en Bulgarije.

Daarnaast proberen we zichtbaarheid te geven aan nieuwkomers die met innovatieve businessmodellen aan de slag zijn gegaan en zo barrières overwonnen hebben waarmee nieuwkomers geconfronteerd worden. We doen dit eerst en vooral door een kort bedrijfsfilmpje te maken van een tiental starters. Deze filmpjes zullen internationaal verspreid worden, maar de landbouwers zullen ze ook zelf kunnen gebruiken voor promotiedoeleinden. Ten tweede wordt jaarlijks een Newbiewedstrijd georganiseerd, waarbij we een innovatieve starter in de bloemetjes zetten en belonen met promotiemateriaal en een internationale uitwisseling naar een van onze partnerlanden.

Ben jij onlangs in de landbouw gestapt ondanks de enorme uitdagingen en hindernissen? Petje af! Wij zetten je dan ook graag extra in de schijnwerpers. Schrijf je voor 23 december in voor de Newbieprijs 2019 en maak kans op een promotiestunt en een uitwisseling met andere jonge boeren in Europa. Op 11 januari worden de 10 laureaten bekendgemaakt.

>> Schrijf  je nu in

>>  Advies nodig bij het starten met een landbouwbedrijf?

Deel deze pagina: