Menu

Ben jij de Newbie die we zoeken?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Ben jij onlangs in de landbouw gestapt ondanks de uitdagingen en hindernissen? Schrijf je dan nu in voor de Newbieprijs.

NEWBIE (= New Entrant Network) is een netwerkproject voor starters in de landbouw. Het project wil de uitdagingen waarmee nieuwkomers worden geconfronteerd aanpakken. KU Leuven werkt samen met 9 andere partners aan het project om zo de hindernissen in kaart te brengen, oplossingsrichtingen naar voren te schuiven en succesvolle starters in de kijker te zetten. 

Focus op nieuwkomers

Nieuwkomers zijn cruciaal voor het behoud van de landbouw in Europa en voor de verdere ontwikkeling van het Europese platteland, maar door de steeds grotere uitdagingen is het aantal starters klein. Het Newbieproject wil de stakeholders samenbrengen om de specifieke problemen waarmee starters geconfronteerd worden in kaart te brengen. We denken hierbij aan de moeilijke toegang tot land, arbeid, kapitaal, afzetmarkten en kennis, en de netwerken die nodig zijn om deze toegang mogelijk te maken.

Concrete activiteiten

Samen met de landbouworganisaties, het Innovatiesteunpunt en Groene Kring organiseren we initiatieven voor deze ‘newbies’. We zijn ook aanwezig op beurzen van de andere Europese projectpartners. Daarnaast organiseren we discussiecirkels om de verschillende barrières verder in kaart te brengen. De resultaten van deze discussies worden gedeeld met de Europese partners uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Slovenië en Bulgarije.

Daarnaast proberen we zichtbaarheid te geven aan nieuwkomers die met innovatieve businessmodellen aan de slag zijn gegaan en zo barrières overwonnen hebben waarmee nieuwkomers geconfronteerd worden. We doen dit eerst en vooral door een kort bedrijfsfilmpje te maken van een tiental starters. Deze filmpjes zullen internationaal verspreid worden, maar de landbouwers zullen ze ook zelf kunnen gebruiken voor promotiedoeleinden. Ten tweede wordt er jaarlijks een Newbiewedstrijd georganiseerd, waarbij we een innovatieve starter in de bloemetjes zetten en belonen met promotiemateriaal en een internationale uitwisseling naar een van onze partnerlanden.

Waag je kans 

Ben jij onlangs in de landbouw gestapt ondanks de enorme uitdagingen en hindernissen? Petje af! Wij zetten je dan ook graag extra in de schijnwerpers. Schrijf je voor 25 december in voor de Newbieprijs 2020. Als winnaar kan je rekenen op extra bekendheid via het thematisch netwerk en een geldprijs van 500 euro dat je aan training, promotiemateriaal of internationale excursies kan besteden. 

>> Schrijf  je nu in

>>  Advies nodig bij het starten met een landbouwbedrijf?

Deel deze pagina: