podcast stappen naar bio

Beluister de podcast 'Stappen naar bio'

Zes landbouw- en voedingsondernemers nemen ons mee in de stappen die zij gezet hebben in de omschakeling naar bio. Wat motiveerde hen en met welke knelpunten kregen ze af te rekenen? Je ontdekt het in deze inspirerende podcastreeks voor toekomstgerichte ondernemers. 

 

Heb je vragen over bio-omschakeling?

Heb je zelf een vraag over bio, of overweeg je omschakeling? Bezoek dan zeker www.biozoektboer.be of neem contact op met onze consulenten. Ze helpen je met plezier én kosteloos op maat verder.

Stappen naar bio

Stappen naar bio

Vlaanderen wil tegen 2027 meer bio, zowel in de winkelkarretjes als in de landbouw en voedingsindustrie. Daar liggen dus kansen, maar hoe begin je als ondernemer aan bio? Komt er veel administratie bij kijken en hoe zit het met de certificering? Kan je zomaar biovoeding verwerken op een plek waar je ook niet-bio produceert? Is bio commercieel wel interessant?

Vanuit ons adviseringsproject bio zoekt boer legden we al deze vragen voor aan zes bedrijven die in een niet zo ver verleden de stap naar bio hebben gezet. Drie landbouwers en drie voedingsondernemers vertellen in de podcastreeks 'Stappen naar Bio' over hun omschakeling. Hieronder vind je hun verhalen. 

Stappen naar bio - Hierford

Johan Christiaens van vleesveebedrijf Hierford vertelt over zijn zoektocht naar een rundveebedrijf waar landbouw en natuurbeheer hand in hand gaan. 

Johan Christiaens nam in 2018 het vleesveebedrijf over van zijn ouders en maakte de overstap naar bio uit overtuiging. In Nederland vond hij het sterke Hereford-ras en besloot daarmee de omschakeling naar bio te maken. Ondertussen grazen de dieren op weiden of natuurgebieden in de buurt. Johan teelt zijn eigen diervoeder en verkoopt het rundvlees op de boerderij zelf. Luister naar de podcast voor het verhaal van Johan en de omschakeling die hij maakte naar bio. 

Beluister op Spotify

Beluister via Apple podcasts

Stappen naar bio - 't Goed ter Heule

Justine Dewitte vertelt over hoe ze de omslag naar bio heeft ervaren. 

Samen met haar man Wieland nam Justine in 2018 de familieboerderij over, waar eerder aan gangbare landbouw werd gedaan. Ze maakten er een gezinsvriendelijke plek van in het teken van een zo kort mogelijke keten. Vandaag is 't Goed ter Heule een biologisch landbouwbedrijf met zelfpluk van groenten, fruit, snijbloemen en meer. Op de hoeve vind je ook schapen, geiten, varkens, kippen, een hoevewinkel en zelfs een gezellig eethuis waar gekookt wordt met overschotten van het veld.

Haar beste tip voor omschakelaars? “Netwerken! Als startende teler hadden we dat meer moeten doen.” Beluister het hele verhaal in deze podcast

Beluister op Spotify

Beluister via Apple Podcasts

Stappen naar bio - Hof te Muizenhole

Guy Depraetere van biohoeve Hof te Muizenhole vertelt over hun omschakeling naar bio. 

Toen Guys zoon Damien in 2010 mee in het landbouwbedrijf stapte, besloten ze samen om er een biologisch bedrijf van te maken. Drie jaar duurde het om de 93 hectare grote hoeve met weiden en akkers om te schakelen naar bio. Na een periode van zoeken, investeren en opbouwen worden er vandaag in de Vlaamse Ardennen onder andere biologische aardappelen, knolselder, kolen en pompoenen geteeld.


De omschakeling ging samen met het uitbouwen van een indrukwekkend arsenaal aan zelfgebouwde mechanische onkruidbestrijders. Bewijzen dat op deze schaal biologisch boeren kàn, was Guys grote drijfveer. Luister verder naar Guys verhaal in deze podcast.

Beluister via Spotify

Beluister via Apple Podcasts

Stappen naar bio - De Cort Distillery

Manu De Cort vertelt over hoe hij zijn aanbod aan spirits uitbreidde met een bioversie. 

In 2013 stampte Manu De Cort met zijn gezin een hoevestokerij uit de grond, vanuit de korteketenfilosofie: grondstoffen moesten zo veel mogelijk uit de buurt komen. Appels, maïs, aardappelen en tarwe uit het Pajottenland werden gecombineerd met kruiden uit de hele wereld, en resulteerden in een rijk aanbod aan lokale gin, pastis, brandy, jenever en wodka.


Zo’n tien jaar later bestaat er ook een bioversie van de pastis en de gewone en non-alcoholische gin. In deze podcast neemt Manu ons mee doorheen het proces om een biolabel te verkrijgen, en de hindernissen die hij daarbij overwon.

Beluister op Spotify

Beluister via Apple Podcasts

Stappen naar bio - De zuivelarij

David Decoster vertelt over hij zijn aanbod kazen heeft uitgebreid met enkele biokazen.

David startte met De Zuivelarij in 2017. Aanvankelijk als hobby en kleinschalig, met de bedoeling om zuivel te maken van melk van boeren uit de buurt. Ondertussen verhuisde het bedrijf, en vandaag vind je het in een heuse kaasfabriek in Berlare.


Bij De Zuivelarij worden verschillende kazen gemaakt, waaronder Labneh - een kaas op basis van uitgelekte yoghurt -, ricotta en berloumi. Berloumi, de Berlaarse halloumikaas, is intussen een lokale klassieker. In 2018 breidde David het aanbod kazen succesvol uit met enkele biologische varianten. Hoe dat precies in zijn werk ging, legt hij uit in deze aflevering.

Beluister op Spotify

Beluister via Apple Podcasts

Stappen naar bio - Lekker Ann'ders

Ann Vandenbroucke vertelt over hoe Lekker Ann'ders het biolabel verkreeg voor haar aanbod aan bereide maaltijden. 

Bij Lekker Ann'ders worden ambachtelijke, vacuüm verpakte, dagverse maaltijden gemaakt met biologische, seizoensgebonden producten. Toen oprichtster Ann Vandenbroucke verhuisde naar een groter pand, besloot ze om volledig biogecertificeerd te worden. Dat zorgde voor enkele belangrijke aanpassingen in de workflow.


In deze podcast vertelt Ann hoe dat proces verliep, en waarom het label zo belangrijk is voor haar.

Beluister op Spotify

Beluister via Apple Podcasts