Menu

Belgische producten bij veiligste van de wereld

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Primoris organiseerde een webinar waarbij het Voedselagentschap FAVV de resultaten van zijn residumonitoring 2019 bekendmaakte.

Jan Van Bavel

Eind vorige week organiseerde Primoris, een gespecialiseerd Oost-Vlaams laboratorium voor de analyse van gewasbeschermingsmiddelen en contaminanten in levensmiddelen en diervoeders, een webinar waarbij het Voedselagentschap FAVV de resultaten van zijn residumonitoring 2019 bekendmaakte.

Marlies Galle, hoofd van het departement Technologie en ontwikkeling van Primoris Belgium, stipte de criteria aan waarmee je rekening moet houden om tot een sterk analyseplan voor je product te komen. Een persoonlijke aanpak is daarbij de sleutel tot succes. “Een sterk analyseplan, dat complementair is aan het staalnameplan, krijg je door overleg en samenwerking”, zei Galle. “Overleg met het labo en breng dit samen met je bedrijfsspecifieke eisen en ervaringen. Een goede interpretatie van het resultaat is nodig om vervolgens een zinvol staalnameplan te maken en een gepaste staalname te laten uitvoeren.”

Christophe Keppens, directeur ad interim Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige productie en sectie Diervoeders & dierlijke bijproducten bij het FAVV, deelde de resultaten van het FAVV-controleplan 2019 mee. De meeste niet-conforme residuen werden teruggevonden in verse kruiden, stengelgroenten (zoals selderij), thee en infusies. “Uit onze controles in 2019 van groenten, fruit, granen en andere plantaardige producten bleek dat 98,1% van de monsters voldeden aan de MRL-norm. Belgische producten zijn voor 99% conform aan de norm”, aldus Keppens. Binnenkort stelt het FAVV zijn jaarverslag voor.

Deel deze pagina: