Menu

België partnerland van sierteeltbeurs IPM Essen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
België is dit jaar opnieuw gastland van de internationale sierteeltbeurs IPM in het Duitse Essen.

In zijn lange traditie als trouwe standhouder op de internationale vakbeurs voor planten, techniek, floristiek en uitrusting IPM in Essen krijgt België dit jaar opnieuw de eer om gastland te zijn van deze internationale sierteelthoogmis. De beurs loopt van 22 tot 25 januari.

Niet enkel de gemeenschappelijke kleuren op de vlag verenigen Duitsland en België. Beide Europese buren kunnen ook terugblikken op een lange sierteelttraditie. Onder het motto ‘Rooted in Craftsmanship together’ wordt het vakmanschap onderstreept, die beide partnerlanden met elkaar verbindt. Naast de openingsceremonie en de exposantenavond zullen de Belgen met talrijke zwart-geel-rode acties bijzondere accenten leggen in Essen. Een zeventigtal Belgische exposanten tonen op de beurs hun noviteiten en trends.

Partner van het eerste uur

Al vanaf de eerste editie van IPM in 1982 heeft België vlot de weg naar Essen gevonden, waarbij België zelfs de allereerste buitenlandse standhouder was. Sindsdien is de beurs stevig gegroeid, en ook het aantal Belgische deelnemers nam gestaag toe. Voor de Belgen was het belang van dit internationale ontmoetingsplatform immers snel duidelijk.

Koen Vanswijgenhoven, regiomanager Duitsland bij VLAM, gelooft in deze samenwerking en ziet erin een kans om een extra impuls te geven aan de handelsrelaties tussen de Belgische en Duitse sierteeltsector: “België heeft vanuit zijn rol als partnerland van IPM Essen 2019 gekozen voor het motto ‘Rooted in craftsmanship together’. We zullen deze slogan tot leven brengen tijdens de hoogmis in Essen en zo de wortels van onze vriendschappelijk partnerschap versterken.”

Exportkampioen België

Het partnerschap wordt gedragen door VLAM en AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie. Tijdens IPM Essen 2019 pakt de Belgische sector uit met een ruime groepsstand in hal 2. De azalea speelt daarbij een prominente rol. Voor deze sierteeltspecialiteit is België trouwens koploper: 80% van de Europese azalea-productie komt uit Vlaanderen. Jaarlijks worden er 30 miljoen stuks van geëxporteerd. De Gentse azalea was trouwens het allereerste Europese sierteeltproduct dat het Europese BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding) toegekend kreeg.

Ook de Belgische boomkwekerijsector is erg actief op exportvlak. De Belgische boomkwekerijen zijn vertegenwoordigd in de nieuwe hallen 6 en 8. Een demo toont er enkele buxus-soorten die resistent zijn tegen de schimmel cylindrocladium. Bovendien deelt het Proefcentrum PCS er nieuwe bevindingen over de bestrijding van de buxusrups.

Het internationale sierteeltforum zet traditioneel het partnerland in de kijker. België zet in 2019 het thema ‘Duurzaamheid in de sierteelt van de toekomst’ centraal. In het panel zetelen alvast enkele topexperten van de ‘Technopool Sierteelt’. Dit platform werd vanuit de onderzoeksinstituten PCS en ILVO samen met de Universiteit en de Hogeschool van Gent opgericht.

Ook de Belgische stand zelf zal bruisen van activiteit. Als partnerland organiseert België onder meer recepties voor enkele internationale delegaties, zoals bijvoorbeeld de Europese boomkwekerijfederatie ENA.

IPM vindt plaats van 22 tot 25 januari in de Messe in Essen.
Meer informatie vind je in de Nederlandstalige brochure van de beurs.

Deel deze pagina: