bezoek somers

Bart Somers leert koetjes en kalfjes kennen

14 okt

Bart Somers leert koetjes en kalfjes kennen

Vlaams Viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bezocht vandaag het melkveebedrijf van de familie ’s Jongers in Kontich.

Hij werd door Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker uitgenodigd om niet alleen de bedrijfsleiders en hun sector te leren kennen, maar ook om de handen uit de mouwen te steken.

Jan ‘s Jongers nam het melkveebedrijf van zijn ouders Lieve en René over en melkt 140 koeien. Of liever, dat doet de melkrobot. Maar dat wil niet zeggen dat er op dit familiale bedrijf niet meer dan genoeg werk is, zo ondervond ook Bart Somers. Die nam met plezier de borstel in de hand om het voeder bij te schuiven en nam ook een kijkje bij de kalverhutjes.

Maar er was ook tijd om te luisteren naar de problematieken die de sector bezighoudt. Zo kreeg Somers een goed beeld van de druk die er vandaag ligt op de beschikbaarheid van landbouwgrond en leerde hij ook meer over het stikstofdossier dat land- en tuinbouw in de tang houdt.

De familie s’ Jongers zijn duidelijk bezige bijen, want elk van hen steekt een handje toe op het bedrijf maar werkt ook nog elders. Zo is Jan actief als loonwerker, zijn partner Inne als lerares, vader René is vrachtwagenchauffeur en moeder Lieve is eveneens actief in het onderwijs.

Jonge landbouwer Jan is blij dat hij de kans kreeg om het familiebedrijf verder te zetten en vertelt met veel passie over zijn werk als landbouwer. De viceminister-president van de Vlaamse regering vond zijn enthousiasme duidelijk aanstekelijk, want hij uitte veel respect voor het harde werk van de familie, en bij uitbreiding van de hele land- en tuinbouwsector. Hij nam zich voor deze kennismaking met de praktijk in het achterhoofd te houden bij de vele beleidskeuzes en stelde zich alvast kandidaat voor een volgend bezoek in zijn thuisregio.

Op het einde van zijn bezoek mocht minister Somers de brochure 'Bomen langs de openbare weg' in ontvangst nemen.