Aviaire influenza: experten zijn ongerust

08 okt

In heel Europa en onder meer Azië zijn er verschillende onderstammen van het vogelgriepvirus gevonden, wat erop wijst dat er een intense circulatie van het virus is geweest.

Ondertussen is de laatste bewakingszone rond de haard met gehouden (sier)vogels in Menen na een gunstige eindscreening opgeheven. Het is ook al enige maanden geleden dat aviaire influenza teruggevonden werd bij wilde vogels op Belgisch grondgebied. Het gevaar is echter nog niet geweken. In onze buurlanden worden nog steeds wilde vogels met vogelgriep gevonden. Zeer recent nog bij een wilde zwaan in het noorden van Frankrijk, dicht bij de Belgische grens.  Experten uit alle hoeken van de wereld zijn ongerust over de waarnemingen van seizoen 2020-2021.

Daarbij was er veel genenuitwisseling tussen de verschillende onderstammen en werd er een verscheidenheid aan virusvarianten gevonden.

Verder is het opmerkelijk dat de sterfte onder de wilde vogels zeer verschillend is. Dit is een indicatie dat verschillende virusvarianten zich min of meer aangepast hebben aan de wilde vogels, waarbij er zowel trekvogels als streekvogels besmet blijken te zijn. De kans dat daardoor vogelgriepvarianten in de wilde vogelpopulatie ongedetecteerd blijven rondwaren en zo een dreiging vormen voor het pluimvee, is groot.

Ook zijn er een aantal besmettingen met vogelgriep teruggevonden bij roofdieren (vossen, zeehonden), die in nauw contact zijn met wilde vogels. In Nederland werden er in mei twee vossenwelpen gevonden besmet met de H5N1-variant. In een publicatie die de gevallen beschrijft, maken de wetenschappers de link met de wilde vogelpopulatie in hetzelfde gebied als die waar de vosjes gevonden zijn. Hoewel het aantal mensen besmet met vogelgriep wereldwijd zeer beperkt is en enkel gelinkt kon worden aan intens contact met besmette dieren, noemen de wetenschappers het overspringen van het virus van wilde vogels naar zoogdieren verontrustend. Voor pluimveehouders blijft waakzaamheid geboden en moet de lat van bioveiligheid zeer hoog blijven liggen.