Menu

Aveve zet drones in voor de selectie van kwaliteitsgranen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

In de voortdurende zoektocht naar betere, snellere en meer betrouwbare systemen om graanvariëteiten te analyseren en beoordelen, gaat Groep Aveve een samenwerking aan met de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO. Dankzij de innovatieve toepassing MapEO kunnen ze dronetechnologie inzetten om de groei en evolutie van verschillende graangewassen te evalueren. De professionele boer die zo de meest optimale rassen krijgt voor zijn veld is de uiteindelijke winnaar in dit verhaal.

Groep Aveve ondersteunt de professionele land- en tuinbouwers met een uitgebreid aanbod van producten en deskundig advies en innoveert daarom voortdurend. Een van de meest recente innovaties is MapEO, in samenwerking met VITO. Aan de hand van dronetechnologie kan men nu zaaigraanvariëteiten objectiever  beoordelen en de kwaliteit van nieuwe rassen sneller bepalen.

De drone volgt het groeiproces van de zaaigranen op het veld. Op verschillende tijdstippen tijdens het groeiseizoen en met verschillende camera’s vliegt de drone over de percelen om data over de gewassen te verzamelen, zoals onder meer de gezondheidsindex. Deze data worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd. Na het groeiseizoen beoordeelt Aveve dan welke de beste en meest geschikte zaaigraanvariëteiten zijn om aan de landbouwer voor te stellen.

Innovatie ten dienste van de boer

Het grote voordeel van MapEO is efficiëntie, objectiviteit en een beter inzicht in de groei van elke variëteit. De dronetechnologie laat toe om steeds op een constante manier waarnemingen te doen. Dit gaat hand in hand met het streven naar efficiëntieverbetering. De drones kunnen erg efficiënt en snel scores geven aan de gewassen voor bepaalde kenmerken. Dit proces zou anders manueel moeten gebeuren en heel wat tijd vergen. Bovendien is een menselijke beoordeling niet altijd even objectief. De metingen van de drones zijn dat wel en bieden zo de mogelijkheid om nog betere en meer gefundeerde adviezen te geven aan de klanten. Hierdoor kan Groep Aveve de landbouwer optimaal begeleiden in zijn keuze van de zaaigraanvariëteit die het beste geschikt is voor zijn veld evenals bij het groeiproces.

MapEO is in gebruik sinds november 2017 waardoor de landbouwers al dit jaar de vruchten kunnen plukken van deze innovatie. Bij hun volgende aankoop van Aveve-zaaigraan hebben ze de zekerheid dat het de beste selectie heeft doorstaan. Het uiteindelijke doel is om de akkerbouwer nog beter te helpen zijn rendement te verhogen.

Lees meer over MapEO