Menu

Aspergeseizoen feestelijk geopend

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Met de officiële ‘steek’ werd dinsdag het aspergeseizoen feestelijk geopend bij teler Frans (Sooi) Bries in Grote-Brogel. Tot 24 juni, het feest van Sint-Jan, kun je weer smullen van deze heerlijke lentegroente, een typisch Vlaams seizoensproduct.

Jan Van Bavel

Het frisse weer van de laatste dagen zorgt ervoor dat de asperges van topkwaliteit zijn en dat ze goed houdbaar zijn. De piek van het aspergeseizoen, die afhankelijk is van het weer, moet er nog aankomen. Hogere temperaturen en veel zon zorgen ervoor dat de asperges sneller groeien. Het aangekondigde goede weer van de komende dagen zou die piek kunnen inleiden.

Van hydrocultuur naar volle grond

Voor de officiële opening zakten Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter van Boerenbond en de burgemeesters Steven Matheï (Peer), Wouter Beke (Leopoldsburg, tevens CD&V-partijvoorzitter) en Lode Ceyssens (Oudsbergen) af naar het bedrijf van Sooi en Hilde Bries-Tijskens. Die telen ‘het witte goud’ al sinds 1986. “Toen was dat nog op hydrocultuur”, vertelt Sooi. “Intussen telen we al 23 jaar uitsluitend vollegrondsasperges en is ons areaal, vooral van witte, asperges, flink gegroeid. Door het zachte voorjaar is ons seizoen al gestart op 7 maart. We telen een vijftal rassen, met daarbij vroege (van begin april tot mei) en late (van mei tot juni) variëteiten.”

Vijf jaar geleden braken Sooi en Hilde een serre af en bouwden er een nieuwe sorteer- en verpakkingsloods. “De meeste seizoenarbeiders zijn Polen, maar toch zijn hier ook een tiental Belgen aan de slag", aldus Hilde. “Die combinatie werkt goed. We leveren drie keer per week aan veiling BelOrta en hebben ook een goedlopende thuisverkoop, met restaurants uit de buurt die gretig asperges afnemen. Sinds 15 jaar verpakken we een groot deel van onze asperges speciaal voor Delhaize.”

Echte seizoensgroente

“Asperges is nog een echte seizoensgroente – een van de weinige – en dat moet zo blijven”, vindt Sooi. “Sommige restaurants vragen ons om ook met Kerstmis asperges te leveren, maar dat hoeft niet voor ons. Tot 24 juni zijn onze asperges van topkwaliteit en kun je er volop van genieten.” De totale oppervlakte Flandria-asperges voor de versmarkt bedraagt 617 ha.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: