Menu

Antwerpse melkveehouders namen kijkje bij een collega!

Terug naar Actualiteit
Regio: 
Net voor het drukke voorjaar aanbrak op de meeste melkveebedrijven trokken de studiekringen Melkvee in de provincie Antwerpen eropuit om een kijkje te nemen bij een collega-melkveehouder.

Sander Hoogstijns , landbouwconsulent

Net voor het drukke voorjaar aanbrak op de meeste melkveebedrijven trokken de studiekringen Melkvee in de provincie Antwerpen eropuit om een kijkje te nemen bij een collega-melkveehouder. En je kon dat dit jaar heel letterlijk nemen, want alle studiekringen bleven in eigen provincie.

Op dinsdag 10 maart in de voormiddag waren we te gast bij Tom en Elly Wouters in Weelde. Gelukkig voor de collega’s staat al het vee onder één dak, want het was een natte ochtend. De maximumcapaciteit van de twee melkrobots leek met meer dan 700.000 liter per box bereikt.

Na het lekkere middagmaal trokken we naar Poppel. Hier baten Emiel en Kris Blockx samen met twee medewerkers een melkveebedrijf met vierhonderd melk- en kalfkoeien uit. Werkorganisatie en arbeidsvreugde was de rode draad van het bezoek. De nieuwe jongveestal was het bezoeken meer dan waard.

Sandra en Wim ontvingen vorig jaar heel wat meer volk tijdens Dag van de Landbouw, maar een bezoek op woensdag 11 maart van een dertigtal collega-melkveehouders uit de regio Geel en Turnhout maakte hen toch wat nerveus. Dit was trouwens nergens voor nodig. De familie melkt sinds vorig jaar met 2 GEA-melkrobots in een nieuwe stal en deelde haar ervaringen met de bezoeker. De ligging van het klauwenbad aan de buitenzijde van de stal was voor een aantal veehouders iets om over na te denken.

Bij aankomst op het bedrijf van Johan en Inge Vandekeybus stond de koffie alweer klaar. Maar na een lekkere middagmaaltijd was het tijd om even de benen te strekken. Hoe doen we dit beter dan tijdens een rondleiding op het bedrijf. Bij Johan en Inge worden alle taken uitgevoerd door familie of medewerkers, inclusief de veldwerkzaamheden. Enkel voor de oogst van de mais draait er een loonwerker het erf op. Het bedrijf is continu gegroeid, momenteel zijn er 600 melk- en kalfkoeien.

Maarten en Sanne ontvangen ons op donderdag 12 maart op hun melkveebedrijf in Rijkevorsel. Sinds vorig jaar komen er geregeld wat kinderen in de stallen en dat zijn niet enkel hun eigen kinderen. Sanne is met ‘Den Boeradrie’ begonnen met het organiseren van kinderfeestjes. Na één jaar kunnen we wel spreken van een succes want voor de komende maanden is alles volgeboekt. Alleen jammer dat deze nu, in coronatijden, ook geannuleerd moeten worden. Maarten neemt dan weer de melkveetak voor zijn rekening. De 120 melkkoeien worden gemolken met twee melkrobots.

Namiddag trokken we even verderop naar het melkveebedrijf van de familie Renders in Rijkevorsel. Zij slaagde erin om de totale melkproductie op 4 jaar tijd te verdubbelen. De visie van Johan bleef echter dezelfde: op een economische manier melk produceren. Ook zoon Phille die dit jaar afstudeert, gaf duidelijk de bedrijfsvisie tijdens de rondleiding weer.

Het waren een voor een goede bedrijfsbezoeken. Elk bezocht bedrijf had een duidelijke bedrijfsvisie.

We willen de bedrijfsleiders uitdrukkelijk bedanken voor hun gastvrijheid (zowel om hun bedrijf open te tellen als voor de lekkere koffie en versnaperingen).

De studiereis van de kring Essen-Kalmthout op vrijdag 13 maart moest wegens het coronavirus geannuleerd worden en zal op een latere datum plaatsvinden.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: