Menu

Antwerpse gouverneur vaardigt tijdelijk captatieverbod uit - aantal stroomgebieden uitgebreid

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Regio: 
Wegens de aanhoudende droogte heeft de Antwerpse gouverneur een gedifferentieerd captatieverbod afgekondigd.
Laatst aangepast: 
4 juli 2019

Persbericht provincie Antwerpen

Wegens de aanhoudende droogte heeft de Antwerpse gouverneur op 2 juli een gedifferentieerd captatieverbod afgekondigd, ten minste tot en met 29 juli. Het captatieverbod heeft betrekking op negen stroomgebieden gebieden in de provincie Antwerpen. Op 4 juli werden daar nog twee stroomgebieden aan toegevoegd. Je mag enkel nog water capteren als drinkwater voor het eigen vee dat buiten staat en beperkt als aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Het captatieverbod geldt voor de stroomgebieden van de Laarse beek, Zwanebeek, Klein beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte beek, Bosbeek, Rode Loop en het Merkske, en nu ook voor de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen.  In deze gebieden mag je uit geen enkele onbevaarbare waterloop water onttrekken. Dit betekent o.a. dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen en ook visvijvers volledig moeten afgekoppeld worden van de waterlopen. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

De beslissing is in uitvoering van een recente beslissing van de deputatie ter bescherming van het (grond-)watersysteem en de valleigebieden die zeer gevoelig zijn voor de gevolgen van droogte.

Hieronder geven we een kaart weer met de stroomgebieden waar een captatieverbod heerst in het rood. De groene gebieden zijn ook aangeduid als kwetsbaar stroomgebied, maar hier is momenteel nog geen captatieverbod van toepassing. Meer informatie en een gedetailleerde kaart, vind je op de website van de provincie Antwerpen.

Je kunt het politiebesluit voor dit captatieverbod raadplegen via deze link. Het tijdelijk verbod geldt voor onbepaalde duur tot de opheffing van het politiebesluit. Het blijft minstens geldig tot en met 29 juli.

Wat mag wel en wat niet tijdens een captatieverbod?

Raadpleeg de lijst met meest gestelde vragen (pdf)

Heb je nog meer vragen, contacteer dan je regioconsulent.

Deel deze pagina: