dfd

AIF zet met ViroVet in op nog betere ziektebestrijding bij dieren

23 juni 2022

Het Agri Investment Fund (AIF) voerde samen met de andere investeerders een nieuwe kapitaalronde uit bij ViroVet, wat het totale opgehaalde kapitaal op bijna 20 miljoen euro brengt. Voor AIF is dit een nieuw hoofdstuk in een verhaal, dat startte in 2008 kort na de oprichting van Okapi Sciences.

Die ontwikkeling kadert perfect in de missie van het Agri Investment Fund. Dat is investeren in ondernemingsprojecten die rechtstreeks of onrechtstreeks, op korte of op lange termijn, kunnen bijdragen tot een verbetering van de competitieve situatie van de land‐ en tuinbouw binnen het werkgebied van Boerenbond. Deze investeringen zijn complementair aan het actiedomein van de bedrijven, die een strategische opdracht vervullen in het kader van de Groep Boerenbond.

Na de verkoop in 2014 van Okapi Sciences aan Aratana Therpeutics ontstond ViroVet als spin-out specifiek gericht op toepassingen voor nutsdieren. Ook hier speelde AIF van bij de start een belangrijke rol als mede-investeerder. ViroVet is een toonaangevend Belgisch biofarmaceutisch bedrijf actief in de ontwikkeling van innovatieve vaccins en antivirale geneesmiddelen voor vee

Vaccins sneller en kostenefficiënter ontwikkelen

ViroVet werkt op basis van technologie van het Leuvense Rega Instituut aan een nieuw platform dat vaccins sneller en kostenefficiënter kan ontwikkelen.

Er wordt hierbij gericht op aandoeningen bij nutsdieren waar momenteel nog geen optimale middelen tegen bestaan, maar kan evengoed toegepast worden voor de snelle ontwikkeling van vaccins tegen nieuwe ziekte-uitbraken wanneer daar nood aan is.

Daarnaast werkt ViroVet ook aan antivirale middelen tegen Afrikaanse Varkenspest en Bovine Virus Diarree.

Veelbelovende resultaten geboekt

Dit platform heeft het potentieel om vaccins sneller en kostefficiënter te producerenen hun effectiviteit te maximaliseren met minimale veiligheidsrisico’s. Bovendien zijn ze thermostabiel, waardoor de gebruikelijke koud keten niet langer vereist is tijdens distributie en bewaring.

Recent werden al veelbelovende resultaten geboekt met een vaccin tegen Japanse Encefalitis, waarvan het bedrijf nu de opschaling van de vaccinproductie voorbereidt. Het ontwerp van twee andere varkensvaccins is zo goed als afgerond, in de komende maanden worden hiermee studies in varkens uitgevoerd.

Rentabiliteit voor de landbouwer

Met deze investering zet AIF in op een betere ziektebestrijding bij nutsdieren. Hiermee kan onnodig dierenleed door ziektes vermeden of minstens verminderd worden, maar draagt een lagere uitval eveneens bij tot een hogere productie-efficiëntie, wat dan weer positief bijdraagt enerzijds aan de financiële rentabiliteit voor de landbouwer, maar anderzijds ook aan de ecologische voetafdruk van de veeteelt door op het einde van de rit een hogere vleesproductie te behalen bij een gelijk aantal dieren.”

Klinische data met meerdere producten

Erwin Blomsma, mede-oprichter en CEO van ViroVet: "We zijn verheugd met de steun van onze investeerders. Dit jaar zullen we klinische data genereren met meerdere producten, er liggen boeiende tijden in het verschiet."

George Gunn, ex-topman van Novartis en voorzitter van de raad van bestuur: “Met de serie C kan het team klinische data genereren voor de belangrijkste producten die waarde opbouwen tot een punt waarop strategische opties aantrekkelijk worden. ”

Bron: ViroVet/AIF