Menu

Agro Speakers’ corner brengt gevolgen van Brexit in beeld

Terug naar Actualiteit
Thema: 
Regio: 
Op woensdag 4 maart organiseert de provincie een online Agro Speakers’ corner. Met dit webinar wil de provincie de Limburgse land- en tuinbouwer in een uurtje tijd wegwijs maken in de gevolgen van de Brexit en de nieuwe mogelijkheden.

Op 1 januari 2021 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De effecten daarvan hebben zich in de afgelopen weken zeker al laten voelen. Op woensdag 4 maart organiseert de provincie een online Agro Speakers’ corner. Met dit webinar wil de provincie de Limburgse land- en tuinbouwer in een uurtje tijd wegwijs maken in de gevolgen van de Brexit en de nieuwe mogelijkheden.

Impact

“Met een exportwaarde van 3,5 miljard aan agrarische producten vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk kunnen we spreken van  een zeer belangrijke handelspartner voor onze land- en tuinbouwers”, aldus gedeputeerde voor landbouw en platteland Inge Moors. In de handel van landbouwproducten met het Verenigd Koninkrijk heeft Vlaanderen een groot handelsoverschot, hetgeen wil zeggen dat de waarde van landbouwproducten die we uitvoeren groter is dan de waarde van de producten die we invoeren. Dit maakt dan ook dat de handel in landbouwproducten door de Brexit minder vlot zal verlopen.

Online event 4 maart

Tijdens het online event zullen een aantal betrokken actoren uit het beleid en het werkveld een toelichting geven bij de stand van zaken. Vlaams Minister van Landbouw, Hilde Crevits geeft toelichting bij de invulling van de rol die de  Vlaamse Overheid gespeeld heeft om de Vlaamse land- en tuinbouwsector te ondersteunen. Hierbij wordt aandacht gegeven aan de besteding van de 83 miljoen euro aan Europese fondsen die recentelijk werden vrijgemaakt om getroffen bedrijven te ondersteunen. Dit geeft meer duiding bij de steun waarop de landbouwers vandaag en in de toekomst mogen rekenen om de impact van de Brexit te ondervangen. Ward Verberck, de Brexit begeleider bij VLAM zal handgrepen aanleveren over de promotionele aanpak van onze export naar het Verenigd Koninkrijk.

Inschrijven voor de ‘Agro Speakers’ Corner die digitaal plaatsvindt op woensdag 4 maart van 19 tot 20 uur is gratis maar verplicht en kan via www.limburg.be/agro-speakerscorner. Nadien ontvang je een link om deel te nemen.

 

Meer informatie

Thema: 
Regio: