Agridagen bouwt verder op succesrijke traditie

Na de voorbije mei-editie van de Agridagen in Ravels in 2022 (net na corona), keert Agridagen terug op de vertrouwde stek op de kalender in de krokusvakantie. Met iets minder stallenbouwers, maar meer bedrijven in de groene energie is de beurs een weerspiegeling van het politiek-economisch klimaat.

Met 216 standhouders is de beursvloer in de vier oude NAVO-hallen in Weelde (Ravels) opnieuw mooi gevuld. Goed voor een beursruimte van 2 ha, waarvan 1 ha netto standruimte. Net zoals vorige jaren is de seminarieruimte ondergebracht in een aparte tent. Bijna een derde van de standhouders is nieuw, zodat er voor de trouwe bezoekers ook zeker nieuwe zaken te ontdekken zijn.

Impasse rond vergunningsaanvragen

Voor een deel gaat het om bedrijven die in de vorige editie - vlak na corona - afgehaakt hadden. In vergelijking met voorgaande jaren tekenen iets minder bedrijven in de stallenbouw en -inrichting present. De huidige PAS-impasse zal daar niet vreemd aan zijn. "Het voorbije jaar hebben we geen enkele vergunningsaanvraag rond omgeving vanuit de landbouw ontvangen", illustreert de burgemeester van Ravels de heersende impasse.  

"Ontkennen dat de politiek-economische situatie geen effect zou hebben op de beurs zou het zonlicht ontkennen zijn", aldus voorzitter Joris Van Olmen. "In een straal van 15 km komen heel wat problematieken samen zoals het Turnhouts Vennengebied, en de dossiers rond de vallei van de Kleine Nete en de Aa. Bij stallenbouwers staat het commerciële gebeuren op een heel laag pitje, maar die bedrijven willen investeren in de band met de sector en de beurs is voor hen het uitgelezen moment om met boeren dat gesprek aan te gaan."

Even 'ontzorgen' van dagelijkse bekommernissen

Van Olmen ziet de beurs ook als setting voor de boeren om elkaar te ontmoeten en in een setting van gelijkgezinden over elkaars problemen te praten en te zien dat ze niet alleen staan. "De problemen in de sector zullen na de beurs niet opgelost zijn, maar de beurs biedt de mogelijkheid voor boeren om eens de pauzeknop in te duwen en te denken aan andere dingen dan de zorgen van alledag."

De bedrijven lopen ondanks de zorgen ook gewoon verder, waardoor boeren die aan investeringen in renovatie/ergonomie/automatisering in bestaande stallen denken, dit ook willen uitvoeren.

De Agridagen zijn niet alleen een commerciële hoogmis, maar bieden land- en tuinbouwers ook de mogelijkheid om bij te leren tijdens de verschillende seminaries. Er is onder meer een seminarie rond rundvee en pluimvee. Zaterdag vindt er een provinciale prijskamp melkvee plaats en zondag zijn het vleesvee en de miniatuurpaardjes aan de beurt.

De seminaries worden ondersteund door heel wat sponsors. "Het toont dat deze bedrijven de sector blijven ondersteunen", zo klinkt het. Voor deze seminaries kan er ingeschreven worden op de website van Agridagen. Boeren krijgen een centrale stem in al deze seminaries.

Praktische info

De beurs loopt van vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari. Volwassenen betalen 14 euro, met verminderingskaart 7 euro. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. Net zoals de vorige edities is er (gratis) parking op het vliegveld vanwaar een shuttle de bezoekers naar de beurshallen brengt. 

Bron: Boerenbond.
 

AGri