Menu

Afrikaanse varkenspest rukt op

Terug naar Actualiteit
Sector: 
De Afrikaanse varkenspest is nog lang niet onder controle. Er worden steeds nieuwe haarden bij varkens bevestigd in Europa, onder meer in Slovakije en Servië. Bovendien is er een negatieve trend in het vinden van AVP-positieve everzwijnen.

Uitbraken bij varkens

Slovakije en Servië hebben onlangs de eerste haarden bij varkens bevestigd. In Slovakije gaat het om twee uitbraken op een kleine afstand van de Hongaarse grens. In Servië gaat het om 4 kleine boerderijen op meer dan 65 km van de Roemeense grens. Hier werden 114 varkens geruimd en 7 varkens stierven aan de ziekte. Dit is een grote klap voor de Servische varkensindustrie, die de laatste jaren aan het uitbreiden was. De schade is echter veel groter in Polen, Roemenië en Bulgarije.

In Bulgarije werd sinds begin juli Afrikaanse varkenspest gerapporteerd in 26 beslagen, inclusief in 6 grote bedrijven met 10.000-en varkens. Bijna 130.000 varkens werden inmiddels vernietigd. Grote en kleine varkensboeren protesteren hevig tegen de beslissing van de Bulgaarse overheid om grootschalig en gedwongen varkens te ruimen om het virus te stoppen, ook in de nu nog vrije regio’s. De politieke spanningen in de hele regio nemen toe. In Roemenië, waar de eerste uitbraak gerapporteerd werd in de zomer van 2017, is het aantal haarden in juli plots toegenomen met bijna 300. In Polen werd in juni nog een bedrijf met meer dan 9000 varkens geruimd vanwege de Afrikaanse varkenspest. De oorzaak van de insleep kan vaak niet opgespoord worden, maar meestal is er een vermoeden van een menselijke fout (onvoldoende hygiëne, transport …) en van het voederen van besmette voedseloverschotten of teelten aan varkens.

De recente stijging van het aantal uitbraken bij varkens in Litouwen, Letland en Moldavië duidt aan dat de crisis ernstig is. Rusland en Oekraïne blijven eveneens nieuwe haarden melden.

Uitbraken bij everzwijnen

Net zoals in België is er in Hongarije en Estland een negatieve trend in het vinden van AVP-positieve everzwijnen. Landen als Polen, Roemenië, Letland, Litouwen melden nog wekelijks nieuwe vondsten van besmette everzwijnen. In het noorden van Bulgarije worden er zelfs aanzienlijk meer uitbraken vastgesteld bij everzwijnen, parallel met de uitbraken bij varkens. Tsjechië blijft alsnog vrij van nieuwe besmettingen in everzwijnen.

Varkenspest in Myanmar

Myanmar heeft op 14 augustus, als zesde land in Azië, een uitbraak van Afrikaanse varkenspest gemeld in een kleine boerderij met een zestigtal varkens, dicht bij de grens met China en Laos. Verwacht wordt dat er nog uitbraken zullen volgen. Myanmar heeft een productie van bijna 1 miljoen ton varkensvlees, grotendeels afkomstig van kleine boerderijen. Buurland Thailand komt steeds meer onder druk te staan om het virus buiten de grenzen te houden.

 

Bron: Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE)

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: