Menu

Afrikaanse varkenspest blijft voor problemen zorgen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Het Afrikaans varkenspestvirus houdt grote delen van de wereld zijn greep. De invloed van het virus op de prijsvorming en de handelsstromen voor varkensvlees zijn zeer groot. In ons land voelen we dit zeer hard maar ook vooral in Zuidoost Azië is zowat de gehele varkenshouderij getroffen, waardoor de voedselzekerheid in die regio zwaar is aangetast.

Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling Studiedienst Boerenbond

De maatregelen om het virus in te dijken zijn daar totaal onvoldoende en het gevaar dat het virus zich via de export van varkensvlees verder in de regio blijft verspreiden, is zeer reëel. Er is te weinig controle op de handel van varkensvlees, waardoor het virus regelmatig opduikt in geëxporteerd varkensvlees. Ook de illegale handel is een probleem en dat zorgt ervoor dat het virus bijvoorbeeld via toeristen over de gehele wereld kan opduiken. Vandaar is het belangrijk dat de douanes extra controles doen op de plaatsen waar toeristen in ons land binnenkomen. Begin juli werd er in Noord-Ierland besmet varkensvlees aangetroffen tijdens een steekproefcontrole op de luchthaven daar en deze week meldde Japan dat er een Vietnamese ontwikkelingsstudent werd tegengehouden met 10 kg varkensrollade die besmet was met Afrikaanse varkenspest. Hij was van plan om dit vlees verder te verkopen.

Het varkenspestvirus breidt verder uit in Europa

Het Afrikaanse varkenspestvirus is de laatste maanden zeer actief binnen de EU. In ons land is het relatief stil betreffende het aantal uitbraken. De teller staat officieel op 826 en de laatste weken zijn er niet veel gevallen bijgekomen. Dat wil echter niet zeggen dat het virus daarmee onder controle is. De komende weken kan het virus, door de migratie van everzwijnen, terug meer gaan opduiken. De besmette gevallen blijven binnen de afgebakende gebieden en dat geeft aan dat de zones toch wel goed afgeschermd zijn. In Oost-Europa is de situatie minder rooskleurig. In Polen zijn er dit jaar al 1.444 gevallen bevestigd en ook verschillende professionele bedrijven werden de laatste maanden getroffen. De nieuwste uitbraak situeert zich in de gemeente Plock, die ten noordwesten van Warschau is gelegen. Dat geeft aan dat de ziekte zich verder westwaarts verspreidt en zo stilaan opschuift richting de varkensdichte gebieden in Polen.

In Bulgarije gaat het ondertussen ook van kwaad naar erger. De afgelopen veertien dagen zijn er ongeveer 130.000 varkens geruimd en het ziet er niet naar uit dat dit voldoende is om het virus te stoppen. Het land beschuldigt zijn buur Roemenië ervan dat de besmetting via dat land is binnengekomen. Er zijn dit jaar reeds 300 uitbraken gemeld in Roemenië en Bulgarije stelt dat de ziekte door de toeristen naar het land is gebracht. De toeristen eten aan de kant van de weg en door besmette etensresten die zijn weggegooid, zou het virus voet aan wal hebben gekregen. Het land heeft nu beslist dat alle inkomende voertuigen moeten worden ontsmet en er komen controles van de douaniers op illegaal transport van varkensvlees.

Aangezien er vanuit ons land veel handel wordt gedreven met landen in Oost-Europa waar varkenspest aanwezig is, is het belangrijk voor de gehele varkenskolom om de nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook dient er extra aandacht te gaan naar personeelsleden die vanuit deze landen op onze bedrijven actief zijn. Traditioneel nemen deze mensen graag voedingsmiddelen van hun thuisland mee naar hier en dat is in het kader van de varkenspest zeker geen goede zaak.

Deel deze pagina: