Menu

Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in Wallonië

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Donderdagavond meldde het FAVV dat het referentielaboratorium van Sciensano Afrikaanse varkenspest heeft bevestigd bij twee everzwijnen die werden gevonden in de gemeente Etalle, in de provincie Luxemburg, vlak bij Aarlen. Hierdoor zullen in het uiterste zuiden van het land een aantal specifieke voorzorgs- en bestrijdingsmaatregelen van kracht worden. In de tienkilometerzone bevinden zich twee kleine varkenshouderijen met vrije uitloop.

Tegen de Afrikaanse varkenspest is er geen vaccin beschikbaar en het virus is ook zeer persistent. Hierdoor is de ziekte heel moeilijk te bestrijden. Bovendien verliest België nu zijn vrije status, wat betekent dat verschillende exportbestemmingener exportrestricties zullen opleggen. De gevolgen kunnen dan ook groot zijn.

Het betekent ook dat we onze waakzaamheid nu moeten opschalen. Daarbij moet maximaal worden ingezet op bioveiligheid om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt naar onze varkensbedrijven. Zorg er daarom voor dat alle transporten die op je bedrijf komen en het bedrijf verlaten worden ontsmet. Verder moet iedereen die in de stallen komt maximaal de hygiënevoorschriften in acht te nemen (bedrijfskledij, schoeisel en handen ontsmetten). Bemefa laat haar hygiëneprotocol van verhoogde waakzaamheid in werking treden.

Hopelijk kan de het verspreidingsgebied van het virus snel worden omschreven, zodat de bestrijding doelgericht kan gebeuren. Dat zal zeker geen gemakkelijke opdracht zijn. Dat blijkt ook uit de ervaringen die in landen waar er eerder al besmettingen waren. 

Afrikaanse varkenspest is al enkele jaren aanwezig in Oost-Europa, waar besmettingen worden vastgesteld zowel wilde zwijnen als bij varkens die op bedrijven of bij particulieren worden gehouden. De laatste maanden heeft het virus zich meer westwaards verspreid waarbij het landen getroffen heeft die voordien ziektevrij waren.

Niet besmettelijk voor de mens

Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virale ziekte die enkel varkens en everzwijnen treft. De ziekte is in geen enkel geval besmettelijk voor de mens. De ziekte kan gemakkelijk van het ene dier op het andere worden overgedragen door rechtstreeks contact, maar ook via  voorwerpen (voertuig, laarzen, kledij …) of besmette etenswaren of etensresten die worden achtergelaten door de mens. Er bestaat geen specifieke behandeling, noch een vaccin tegen deze virale ziekte. Op Europees en nationaal niveau  worden er strikte maatregelen opgelegd om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Het FAVV bracht deze flyers uit: voor veehouders, voor jagers en voor het grote publiek. Ze zijn beschikbaar in het Nederlands en Frans en worden momenteel ook vertaald in het Duits. Er worden verder nog soortgelijke brochures ontwikkeld voor andere doelgroepen en in andere talen. Wij roepen dan ook op om de flyers zo breed mogelijk te verspreiden. Je vindt de flyers hier.

Voor de meest recente info kan je de website van het FAVV raadplegen

Deel deze pagina: