Menu

Afrikaanse varkenspest bereikt Griekenland

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Wat wetenschappers al maanden voorspelden, is gebeurd. Griekenland heeft een eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld.

Els Goossens, adviseur Diergeneeskunde, Studiedienst

Die uitbraak vond plaats in een kleine varkensboerderij in het noorden, niet ver van Thessaloniki. Deze boerderij ligt op zo’n 40 km van de Bulgaarse grens. Er werden meteen maatregelen genomen zoals de ruiming van het betrokken bedrijf. Voorts werd een vervoersverbod ingesteld en gelden in het hele land verhoogde bioveiligheidsmaatregelen.

Uitbraken in varkensbedrijven in Roemenië en Bulgarije

Griekenland is het dertiende Europese land dat getroffen is door AVP. Over het algemeen is er een terugval in het aantal gerapporteerde haarden in varkenshouderijen. De situatie is het ergst in Roemenië. Alleen al in januari werden er 81 varkenshouderijen als haard gemeld. Het gaat vaak over kleine familiale bedrijven met minder dan 20 varkens, maar ook over grotere bedrijven. In Gulianca, Braila werd een bedrijf met 25.000 varkens getroffen. Ook in Bulgarije is de ziekte niet onder controle. In januari werden zes getroffen varkensbedrijven geruimd, waaronder een bedrijf met bijna 40.000 varkens in de regio Sumen. Polen rapporteerde geen haarden meer in varkens sinds november.

Vooral nieuwe gevallen bij everzwijnen in Hongarije en Polen

De laatste drie maanden worden er vooral nieuwe gevallen gerapporteerd in everzwijnen. In januari alleen al ging het om meer dan 1300 positieve everzwijnen. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal gevallen in november. Nieuwe meldingen komen vooral uit Bulgarije, Slowakije en Servië. In de Baltische staten worden opnieuw veel AVP-meldingen gedaan (98 gevallen in januari). Ook in Hongarije breidt de zone van besmetting snel westwaarts uit, met vorige maand 365 gevallen. Hongarije probeert deze verspreiding tegen te houden met omheiningen en vallen naar Belgisch voorbeeld, maar de werken vorderen traag. Met bijna 550 nieuwe besmettingen in everzwijnen in januari, baart de situatie in Polen het meeste zorgen. Dicht bij de Duitse grens (tot op 12 km) – in de provincies Lublin, Groot-Polen en Neder-Silezië – werden in november en december 84 everzwijnen positief bevonden; momenteel staat de teller al op meer dan 160. Zowel in Polen als in Duitsland worden in allerijl omheiningen opgericht. Er wordt ook intensief gezocht en gejaagd, maar de densiteit van everzwijnen is in deze regio bijzonder hoog.

Hoe zit het bij ons?

In ons land werd het laatste besmette everzwijn in augustus geschoten. Sindsdien zijn er nog vier positief geteste kadaverresten gevonden, waarvan de laatste op 3 januari. Sinds de uitbraak in everzwijnen in september 2018 zijn 831 everzwijnen of kadaverresten positief bevonden van de 4702 die bemonsterd werden. De Waalse overheid schat dat er in de zone nog 150 tot 200 everzwijnen zijn. Het blijft de bedoeling om ook deze zo veel mogelijk te elimineren, met jacht en vallen. Europa feliciteerde België met zijn aanpak. De gesprekken over vrijheid van ziekte kunnen over enkele maanden hopelijk van start gaan.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: