Menu

Afrikaanse varkenpest rukt verder op

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
De Afrikaanse varkenspest is voor Azië een ware nachtmerrie en ze wordt de belangrijkste dierziekte sinds eeuwen genoemd.

FAO, OIE

De Zuid-Koreaanse overheid heeft de eerste haard van Afrikaanse varkenspest gemeld op 10 km van de grens met Noord-Korea. Ze heeft onmiddellijk een tijdelijk transport- en slachtverbod ingesteld en meer dan 10.000 varkens in de buurt van de 2 getroffen bedrijven laten ruimen. Hiermee is Zuid-Korea – na China, Mongolië, Vietnam, Cambodja, Noord-Korea, Laos, Myanmar en onlangs ook de Filipijnen – het negende Aziatische land dat door de ziekte getroffen wordt op een jaar tijd. De Afrikaanse varkenspest is voor Azië een ware nachtmerrie en ze wordt de belangrijkste dierziekte sinds eeuwen genoemd. Het is niet duidelijk of ze in Zuid-Korea opgedoken is via smokkel van wilde zwijnen over de gedemilitariseerde zone van Noord-Korea of via smokkel vanuit China.

Ook Roemenië en Bulgarije blijven wanhopig strijden tegen een verdere uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest in varkenshouderijen. Roemenië moest twee weken geleden nog 20.000 dieren ruimen op 2 getroffen boerderijen, waardoor er nu meer dan 400.000 varkens geruimd werden. In Bulgarije werden meer dan 140.000 varkens geruimd. Deze situatie is zeer verontrustend voor de buurlanden. In een laatste risicorapport geeft het Verenigd Koninkrijk aan dat het een introductie van de ziekte verwacht binnen het jaar als er aan de grenzen niet zeer goed gecontroleerd wordt op besmet varkensvlees en besmette varkensproducten.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: 
Sector: