PAS-actie Gent-Wevelgem

Actie tijdens Gent-Wevelgem

7 april 2022

Zondag 27 maart staat in vele agenda’s genoteerd als legendarisch koersmoment. De koers Gent-Wevelgem trok toen door de Westhoek en vooral door het prachtige Heuvelland. Net dat decor, waarin vele jonge landbouwers actief zijn, komt onder druk te liggen door het PAS-dossier. Tijd voor actie! De bedrijfsgilde van Heuvelland liet samen met de lokale ABS-afdeling een noodkreet horen.

Persbarbecue

De koers baande zich een weg langs een sliert van tractoren. Op het terrein werden de Vlaamse ministers uitgenodigd op een persbarbecue. Maar ze lieten zich niet zien, enkele waren verontschuldigd. Ook de leden van de commissie-Landbouw werden uitgenodigd. Bart Dochy (CD&V) en Bart Van Hulle (Open Vld) waren aanwezig op het terrein om de landbouwers toe te spreken en hun verzuchtingen te aanhoren.

Zoals VRT-commentator Karl Vannieuwkerke aangaf op televisie rijden de landbouwers hun eigen koers. De voornaamste bezorgdheden van onze landbouwers zijn alvast niet de bochten en de steile klimmen, want ze zijn al wat gewoon. De vraag is of ze de finish wel zullen halen! Want momenteel zien ze geen toekomst. Hopelijk is de Vlaamse regering zich hier ook van bewust …